avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara! As dori sa va intreb daca unei persoane angajate i se poate plati pensie alimentara in cazul in care parintii sai divorteaza. Tin sa mentionez ca am aproape 21 de ani, iar parintii mei urmeaza sa divorteze si din cate stiu, atat timp cat urmez o facultate, trebuie sa mi se acorde pensie alimentara pana la varsta de 24 de ani. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 01:44, 9 Aprilie 2018

Pensia alimentara despre care vorbiti este normata in codul civil ca obligatie de intretinere.
Aceasta va este datorata de catre parinti independent de divort.
"Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani."
" În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială."
"Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere - major in continuarea studiilor cu loc de munca nicol_pandelea nicol_pandelea Buna ziua, daca o persoana care divorteaza si are un copil la facultate, cere pensie alimentara, copilul intre timp se angajeaza si merge paralel si la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara masterand dutaclaudia dutaclaudia Parintele mai plateste pensie alimentara in cazul in care copilul se inscrie la un master cu plata? (vezi toată discuția)
Refuz intretinere 19 ani sabin25 sabin25 Se da urmatoarea situatie; Tanar 19 ani, tatal decedat dupa ce au divortat, mama l a dat afara din casa si refuza sa plateasca intretinerea acestuia pe ... (vezi toată discuția)