ACCES PREMIUM
De ce premium?
Digitalizarea Fiscului prin SAF-T și e-Factura va reduce semnificativ pierderile de TVA
Cu toate că România este, de șapte ani, codașa Uniunii Europene (UE) la colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), în lumina implementării SAF-T și a sistemului e-Facturare, acest lucru se va schimba în mod radical în următorii ani. Practic, deși, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene (CE), deficitul de încasare la TVA al României este, pentru al șaptelea an consecutiv, cel mai mare din UE, SAF-T și e-Factura sunt, potrivit specialiștilor, principalele instrumente care vor conduce la îmbunătățirea semnificativă a colectării TVA-ului.
Articolul continuă mai jos
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este, de șapte ani, codașa UE la colectarea TVA-ului, potrivit unor
informații oficiale publicate recent de către CE.
Însă, în condițiile în care
normele privind fișierul standard de control fiscal (SAF-T), care va fi transmis Fiscului prin declarația 406, au fost oficializate recent prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021, care
se va aplica efectiv de la 1 ianuarie 2022, iar
sistemul de facturare electronică, denumit e-Factura, a devenit funcțional luna trecută, specialiștii atrag atenția că
digitalizarea ANAF prin intermediul acestor sisteme va avea un impact benefic asupra colectării TVA în România.
Mai exact, potrivit unei opinii PwC remisă redacției noastre,
rezultatele îmbunătățirii deficitului de încasare a TVA al României nu se vor vedea mai devreme de anul 2024. Asta pentru că, începând de la 1 ianuarie 2024, atât marii contribuabili (pentru care devine obligatoriu din 2022), cât și contribuabilii mijlocii (pentru care devine obligatoriu din 2023) vor folosi deja SAF-T și, totodată, până la acel moment, sistemul e-Facturare ar trebui să devină obligatoriu pentru toate tipurile de contribuabili.
De asemenea conform specialiștilor de la Deloitte, “
colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat reprezintă o necesitate incontestabilă și este tot mai evident că acest lucru nu este posibil în lipsa unor mecanisme moderne, bazate pe tehnologie, care să permită schimbul de informații în timp real”.
De aceea,
introducerea raportării SAF-T (Fișierul Standard de Audit de Taxe), care va deveni obligatorie, din 2025, chiar și pentru micii contribuabili,
va fi crucială în sensul îmbunătățirii colectării TVA-ului.
În egală măsură,
implementarea graduală a facturării electronice este de o reală importanță pentru o mai bună colectare a taxelor la bugetul de stat.
Așadar, sistemul e-Factura este, în prezent, opțional în relația cu statul și va deveni obligatoriu în următoarele luni. De asemenea, acesta va fi funcțional curând în relația dintre firme, prin opțiune, dar va deveni obligatoriu până în 2023.
Astfel, după cum au indicat și specialiștii de la Deloitte, acest sistem “
va permite inspectorilor fiscali să urmărească în timp real situația facturilor emise, să facă verificări la distanță și să aibă o imagine mult mai clară a cazurilor în care trebuie să facă verificări suplimentare.”
În concluzie, procesul de digitalizare a Fiscului prin implementarea SAF-T și e-Factura va aduce o reformă în domeniul TVA-ului și va permite un schimb de informații în timp real între autorități și companii, ceea ce se va traduce în beneficii atât pentru stat, cât și pentru contribuabilii corecți.
Citește mai mult despre
SAF-T,
fisier standard audit,
fisier standard control fiscal,
e-Factura,
factura electronica,
factura fiscala,
facturare,
facturi,
digitalizare,
digitalizare ANAF,
relatia cu ANAF si MF,
declaratii fiscale,
TVA,
declaratie 406,
audit
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)