Totuși, autoritățile nu aveau un cadru legal concret pentru a recupera TVA-ul neplătit de firmele care folosesc regimurile speciale, astfel că azi a apărut în Monitorul Oficial Ordinul ANAF 10/2022, care se aplică deja.
TVA-ul datorat de firmele care folosesc regimurile speciale se declară și se plătește direct în euro în funcție de regimul folosit - ori până la sfârșitul lunii de după trimestrul calendaristic vizat (regimurile UE și nonUE), ori până la sfârșitul lunii de după luna vizată (regimul de import). Concret, la stat se plătește suma datorată ca TVA pentru toate statele UE vizate, iar redirecționarea sumelor e făcută de Fisc.
Dacă TVA-ul nu se plătește la termen, există două variante care pot fi aplicate de autorități, în funcție de cum se raportează România la o tranzacție online în UE.
1. Ce se întâmplă când România e statul în care e înregistrată firma plătitoare de TVA:
- inițial, ANAF notifică firmele care nu-și achită TVA-ul în maximum zece zile de la împlinirea termenului de plată. Ulterior, alte notificări și măsurile efective pentru recuperarea TVA-ului (inclusiv stabilirea de dobânzi și penalități) revin statului UE în care au fost livrate bunurile (dacă a fost notificată de statul de consum, firma plătește TVA-ul restant direct acestuia);
- dacă ANAF primește o cerere de recuperare de la alt stat pentru sume restante aferente regimurilor speciale de TVA, se pun în aplicare prevederile Codului de procedură fiscală. „Pentru recuperarea sumelor reprezentând TVA și accesorii aferente de la contribuabilii care utilizează regimurile speciale, organul fiscal competent începe executarea silită folosind modelele de acte de executare existente în legislația națională, cu menționarea sumelor în euro, în cuprinsul acestora”, scrie în ordin.
- dacă firma nu plătește TVA-ul datorat sau îl plătește cu întârziere, se calculează obligații fiscale accesorii pentru neachitarea la termen și apoi se iau măsuri pentru obținerea sumelor respective. „În acest sens, organul fiscal competent întocmește Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizării regimurilor speciale”, prevede actul normativ;
- pentru a recupera efectiv TVA-ul neplătit și accesoriile, Fiscul face o cerere către autoritățile statului UE în care este înregistrat datornicul.