Concret, iată cum vor să intervină parlamentarii:
Definiția obligațiilor fiscale | |
Forma actuală: | Forma propusă: |
„obligațiile prevăzute de Codul fiscal și de Codul de procedură fiscală” | „obligația de plată a oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând obligația fiscală principală și obligația fiscală accesorie, conform Codului fiscal și Codului de procedură fiscală” |
Din cauză că definiția actuală prevede că obligațiile fiscale sunt trecute exclusiv în codurile fiscale, ICCJ a stabilit în 2020 că acea contribuție pentru vânzarea deșeurilor nu intră în sfera obligațiilor fiscale, din moment ce e stabilită prin OUG 196/2005. Evident, nu putem pune egal între codurile fiscale și Ordonanța privind Fondul pentru mediu.
Prin urmare, dacă proiectul va fi adoptat, autoritățile vor putea să aplice pedepse de evaziune fiscală pentru companiile care nu-și plătesc contribuția pentru vânzarea deșeurilor. Mai precis, este vorba de:
- contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică; sau de
- contribuția de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică.
În concluzie, este necesar ca veniturile la Fondul pentru mediu, constând în contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică, respectiv de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică, să fie tratate ca niște obligații fiscale veritabile”, explică inițiatorii proiectului de lege, susținând că Garda de Mediu a propus recent această modificare.
Pedeapsa pe care ar risca-o firmele (sau persoanele fizice) pentru neplata contribuțiilor la mediu din vânzarea deșeurilor ar fi închisoarea între doi și opt ani și interzicerea unor drepturi sau o amendă (articolul 9 din Legea evaziunii).
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)