Am aflat de puțină vreme că între absolvenții generației mele, în chiar grupa în care am terminat eu studiile juridice, cineva s-a gândit la un astfel de proiect de digitalizare a serviciilor oferite de avocat: o platformă online, un marketplace de servicii juridice într-o zonă în care, din propria mea experiență, de observator, există nesfârșite întrebări, probleme și litigii - dreptul muncii. O idee născută într-o competiție, pusă apoi încet-încet pe picioare, nu fără dificultăți, dar cu multe perspective - inclusiv una de dezvoltare dincolo de hotare.
Întâi de toate, spuneți-mi câteva ceva despre proiectul vostru. Cum a luat naștere, ce v-a motivat să îl puneți pe picioare?
QuickLegal este singurul marketplace de servicii juridice în domeniul dreptul muncii din România, unde poți fi conectat automat cu cel mai potrivit avocat pentru tine în baza unui algoritm de matchmaking și poți vorbi 15 minute gratuit cu acesta – atât în calitate de angajator care are întrebări privind interpretarea legii, cât și în calitate de angajat care vrea să își protejeze drepturile.
Ideea privind crearea unei astfel de platforme s-a conturat într-un weekend în cadrul primului legal hackathon din România axat pe soluții software în domeniul juridic - Global Legal Hackathon. În cadrul acestui eveniment, ideea noastră a fost premiată, luând locul 3, iar apoi încet, încet am transformat-o într-un MVP, și în prezent într-o platformă funcțională cu sute de utilizatori.
Ceea ce ne-a motivat sunt chiar experiențele noastre, ca profesioniști în domeniul juridic, și anume: (i) problema avocaților de a găsi clienți, având în vedere limitările privind promovarea serviciilor juridice și (ii) problema clienților de a găsi sfaturi juridice pertinente rapid, online și în schimbul unor onorarii rezonabile.
V-ați lovit de ceva dificultăți majore la pornirea proiectului?Desigur, au fost câteva provocări :
Prima dificultate întâlnită la pornirea proiectului a fost formarea unei echipei complete.
În prezent suntem 3 cofondatoare, avocate cu experiență în domenii diferite de drept. Așadar, cunoaștem bine piața serviciilor juridice din România și problemele acesteia. Am avut în schimb nevoie de ajutor pe partea de IT, astfel încât ideea noastră să fie implementată în practică. Într-un final am trecut peste acest impas, iar în prezent colaborăm cu o echipă de programatori din Timișoara.
O a doua dificultate cu care ne confruntăm este obținerea de fonduri pentru a putea promova platforma, astfel încât un public cât mai larg să poată beneficia de serviciile oferite. În acest sens, purtăm discuții cu diferite fonduri de investiții, însă suntem deschiși și la accesarea unor fonduri europene.
Ce vi se pare că lipsește actualmente în România, în legătură cu profesia de avocat, care să o plaseze în „secolul XXI”?Lipsa unor astfel de marketplace-uri pentru servicii juridice, care să facă posibilă contactarea unui avocat și aflarea onorariului perceput de acesta prin simpla apăsare a unui buton.
Deși trăim în secolul vitezei, profesia de avocat a rămas relativ blocată în timp. Astfel de soluții precum QuickLegal aduc avocatura în secolul XXI, păstrând în același timp prestigiul profesiei. De aceea, proiectul a fost foarte bine primit în cadrul numeroaselor acceleratoare de startupuri în care am participat și chiar încurajat ca fiind o necesitate pe piața din România (e.g. Innovation Labs, Future Makers, Aspire).
Cum funcționează QuickLegal?
În situația în care ai o întrebare juridică, îți faci cont, scrii întrebarea și platforma îți trimite prin e-mail în maxim 24 ore cel puțin 3 oferte de la cei mai potriviți avocați pentru tine, precum și oferta de onorariu, data și ora la care aceștia sunt disponibili pentru o conversație gratuită de 15 minute, prin intermediul unui chat.
Poți alege unul dintre cei 3 avocați pentru a purta conversația, după care îi poți accepta onorariul, în situația în care ai nevoie de asistență juridică din partea acestuia.
Scopul final al platformei este utilizarea inteligenței artificiale, pe baza conversațiilor scrise, purtate într-un mediu securizat pe platformă, pentru ca platforma să poate deveni o sursă cât mai accesibilă de informare corectă și gratuită.
Profesia de avocat înseamnă într-o bună măsură și antreprenoriat, de la un anumit punct?Da. Astfel cum spuneam, una dintre problemele unui avocat la început de drum este obținerea clientelei. De aceea, un avocat de succes trebuie să învețe să deprindă calitățile unui antreprenor cât de curând, pentru a se putea folosi de acestea în vederea creării unei rețele de networking cât mai largi și variate.
De exemplu, pentru un avocat proaspăt definitiv sau un avocat care a lucrat într-o firmă mare de avocatură pentru mult timp pe un domeniu nișat, poate fi dificilă deschiderea propriului birou de avocatură.
QuickLegal preîntâmpină această problemă, platforma având succes atât în rândul avocaților proaspăt definitivi, cât și în rândul avocaților cu experiență, care au ales să își deschidă cabinete individuale, din București sau alte orașe precum Cluj, Timișoara, Hunedoara, Alba Iulia etc.
O întrebare mai HR-istă, dar pe care chiar vreau să vi-o adresez: unde vă vedeți, profesional, în cinci ani de acum?În 5 ani sperăm să ne dedicăm complet acestui proiect și să îl dezvoltăm astfel încât să fie utilizat și în alte țări din UE cu sisteme de drept similare, precum Franța și Olanda.
Ținta ar fi aceste două țări pentru început, având în vedere că Bianca, una din cofondatoare, este avocat în Paris, iar Oana, colega noastră de la departamentul de marketing, lucrează din Amsterdam. Astfel, putem avea acces ușor și la utilizatorii din astfel de țări cât și la înțelegerea mai bună a nevoilor pieței locale.
Ați vrut să intrați în avocatură de la bun început sau ați luat în considerare și magistratura în vreun anumit moment?Luminița: Încă din facultate mi-am dorit să fiu avocat, în opinia mea, această profesie fiind mult mai interesantă și complexă ca cea de judecător. Nu am luat în considerare în considerare magistratura, aceasta fiind o profesie mai rigidă. Avocatura îți permite și dezvoltarea altor abilități decât cele ce țin de pregătirea teoretică (e.g. cele de antreprenoriat, cum spuneam mai sus) și îți permite să inovezi.
Bianca: Asemeni Luminitei, și eu am fost hotărâtă încă de la început că voi urma o carieră în domeniul avocaturii, în particular, în domeniul avocaturii de afaceri. Am fost întotdeauna atrasă de faptul că este un mediu competitiv, dar în același timp deosebit de util societății. De asemenea, mi s-a părut extrem de interesantă ideea de a consilia clientul prin oferirea celor mai bune soluții juridice care să contribuie la dezvoltarea afacerii sale, sau, în cazul unei intervenții ulterioare, aplicarea raționamentelor juridice în vederea rezolvării cât mai facile și mai agile a unui eventual litigiu.
Iulia: Avocatura a fost mereu prima opțiune pentru mine. Cred ca pentru a fi magistrat ai nevoie să poți înțelege imaginea de ansamblu a realității juridice în care trăim, iar expunerea unui tânăr absolvent de facultate la ceea ce înseamnă practicarea dreptului este extrem de limitată. Nu doar cunoașterea dreptului este importantă ci și scopul și aplicabilitate lui, iar avocatura, ca profesie, îți oferă libertatea de a experimenta, descoperi și inova pentru a putea oferi cele mai bune soluții, personalizate pentru fiecare client în parte.
Câte ceva despre cofondatoarele QuickLegal
|
|
Luminița este CEO QuickLegal și avocat litigant, cu studii de drept internațional, având o experiență de peste 7 ani în asistarea clienților străini care au business-uri în România. Luminița are ca responsabilități stabilirea strategiilor care să conducă la dezvoltarea start-up-ului QuickLegal, stabilirea de parteneriate, pregătirea aplicațiilor la incubatoare de start-up-uri și menținerea legăturilor cu fondurile de investiții. |
|
Iulia este COO QuickLegal și avocat consultant, cu studii de master în dreptul american, având peste 8 ani de experiență în asistență juridică, atât în cadrul firmelor de avocatură naționale și internaționale, cât și în cadrul companiilor multinaționale. Iulia se ocupă cu coordonarea și supravegherea funcțiilor administrative și operaționale de zi cu zi în cadrul QuickLegal, stabilirea obiectivelor de creștere, performanță și profitabilitate, cât și de conducerea comunicării și implementării unor strategii și procese eficiente de dezvoltare. |
|
Bianca este CMO QuickLegal și avocat consultant, cu studii de drept în sistemul român și cel francez, precum și cu o experiență de 2 ani în domeniul avocaturii, fiind specializată în dreptul european și internațional al afacerilor, în particular în ceea ce privește aspectele de dreptul concurenței, aspectele reglementare și cele corporate. Bianca conduce activitățile de marketing ale QuickLegal și contribuie la dezvoltarea parteneriatelor și creșterea vizibilității pe plan internațional a startup-ului. |
Comentarii articol (1)