Astfel, proiectul, ce pare că va trece rapid de Parlament, lărgește, așa cum e de părere Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), "în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut" și la "conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii", după cum apare acum în proiectul de la Senat.
Proiectul a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, dar între acea variantă și cea adoptată la Camera Deputaților există mai multe diferențe, respectiv, printre altele, au fost introduse mai multe modificări ce vizează domeniul securităţii naţionale.
Concret, așa cum apare în proiect, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere vor avea “obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare (…)”, respectiv:
- să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
- să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii;
- să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente.
Proiectul va ajunge la votul senatorilor într-o versiune ușor modificată față de cea adoptată de către deputați. Mai exact, a fost eliminată obligația de furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP de a permite accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente. De altfel, acest aspect i se părea problematic și lui Bogdan Manolea.
În momentul de față, regulile interceptării legale a comunicațiilor sunt prevăzute în Codul de procedură penală (CPP). Astfel, dacă se dorea modificarea sau actualizarea regulilor din domeniu, ar fi fost logic ca noile reguli să apară într-un proiect de act normativ care să vizeze modificarea CPP.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Senat, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (6)