ACCES PREMIUM
De ce premium?
Veniturile obținute din închirierea unui bun aflat în patrimoniul afectat PFA-ului sunt considerate venituri din activități independente
Activitățile desfășurate ca PFA sunt considerate, conform legii, activități independente, din care se obțin astfel venituri din activități independente. Prin urmare, un contract de închiriere a unui bun din patrimoniul afectat unui PFA nu se înregistrează la Fisc ca fiind un contract din care se obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, ci veniturile obținute în acest mod, din închiriere, sunt, potrivit legislației fiscale, venituri din activități independente.
Articolul continuă mai jos
Patrimoniul unui PFA reprezintă doar o masă patrimonială din întreg patrimoniul titularului acelui PFA.
Conform
OUG nr. 44/2008, persoanele fizice pot desfășura activitățile economice, printre altele, ”
individual și independent, ca persoane fizice autorizate”, ceea ce înseamnă că
respectivele activități desfășurate de un PFA sunt considerate activități independente, din care se obțin venituri din activități idependente.
Potrivit articolului 61 din
Codul fiscal, veniturile din activități independente reprezintă una dintre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit. Pentru acestea, cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din activități independente.
Tot în conformitate cu Codul fiscal, venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Excepție fac însă situațiile în care sunt acesta se stabilește
în baza normelor de venit (caz în care sunt aplicabile prevederile articolului 69 din Codul fiscal), precum și cele în care este vorba despre contracte de activitate sportivă (cărora le sunt aplicabile prevederile articolului 68^1 din Codul fiscal).
În plus, conform
normelor de aplicare a Codului fiscal, „
(...) în venitul brut se includ toate veniturile în bani şi în natură, cum ar fi: venituri din vânzarea de produse şi de mărfuri, venituri din prestarea de servicii şi executarea de lucrări, venituri din vânzarea sau închirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, şi orice alte venituri obţinute din exercitarea activităţii, inclusiv încasările efectuate în avans care se referă la alte exerciţii fiscale (...)”.
Așadar, date fiind toate prevederile legale enumerate mai sus,
contractele de închiriere a unui bun din patrimoniul de afectațiune al unui PFA sunt contracte din care se obțin venituri din activități independente și nu venituri din cedarea folosinței bunurilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)