- închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal;
- închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea;
- arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.
Modalitatea de înregistrare a contractelor de închiriere a fost stabilită prin Ordinul Fiscului 2.031/2022. Prin urmare, cererea de înregistrare a contractelor de închiriere, însoţită de o copie a acestuia, se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV).
Formatul electronic al cererii de înregistrare a contractelor de locațiune (formularul C168) poate fi descărcat de aici. În vederea transmiterii pe cale electronică, respectiv prin intermediul SPV, se accesează link-ul de aici.
Conformitatea cu originalul a copiei se efectuează de către locator prin înscrierea menţiunii „conform cu originalul” şi prin semnătura acestuia. Data înregistrării contractului de locaţiune, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia este data înregistrării cererii la organul fiscal sau data înregistrării acesteia pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic de confirmare, după caz.
Un aspect fiscal important de reținut este acela că, începând cu veniturile aferente anului 2023, în cazul închirierilor de bunuri mobile sau imobile, regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare va fi înlocuit cu impozitarea venitului brut. Astfel, în cazul veniturilor din închirierea bunurilor mobile sau imobile, venitul brut reprezintă venitul impozabil, cota de impozit pe venit de 10% aplicându-se asupra venitului anual impozabil estimat.
Drept urmare, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (capitolul II din declarația 212 - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate), în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi şi respectiv până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori.
Atenție! Pentru veniturile aferente anului 2022, venitul net, la care se aplică 10% impozit, se calculează prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia. Regula se schimbă, așa cum scrie mai sus, începând cu veniturile din 2023.
În situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi, venitul este recalculat de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, care se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Pentru contractele în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului net anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declaraţia unică.
Declarația unică se depune la organul fiscal competent, care poate fi:
- pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România, organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu;
- pentru persoanele fizice care nu au domiciliul fiscal cunoscut sau în România, competența teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.
- prin mijloace electronice de transmitere la distanță (formularul electronic poate fi descărcat de pe site-ul www.anaf.ro, la adresa de aici), respectiv prin intermediul serviciului SPV;
- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară se efectuează prin cumularea veniturilor brute/nete/normelor de venit din cedarea folosinței bunurilor cu veniturile nete/normelor de venit realizate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții şi cu veniturile brute din alte surse, care se estimează a se realiza în anul curent.
Baza anuală de calcul al CASS pentru veniturile realizate începând cu anul 2023 o reprezintă:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţieiunice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.
Cota pentru CASS se menține la 10%.
Termenul de plată al impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, este 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Comentarii articol (3)