„În momentul în care desfășori activități independente, poți fie să-ți desfășori activitatea în sistem real, fie pe baza normelor de venit. Sistemul real presupune o contabilitate la virgulă - ce încasezi, ce cheltuieli ai, faci niște calcule, obții venitul net și plătești taxele raportându-te la acel venit net. Sistemul normelor de venit presupune stabilirea de către autorități a unor intervale de venit la care se stabilește impozitul, indiferent de venitul realizat de persoana fizică - acesta este preferat, în general, de persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru că plătești impozit 10% la o sumă stabilită și tu poți câștiga mult mai mult. (...)
Practic, dacă în anul curent depășești acest plafon, intri pe sistemul real nu imediat, ci începând cu anul următor. Astfel, dacă în 2023 se va întâmpla ca cineva să depășească acest plafon redus de 25.000 de euro (redus de la 100.000 de euro - n. red.), i se va aplica sistemul real începând cu 2024”, a explicat, la o conferință fiscală recent organizată de avocatnet.ro, Irina Nuțescu, Senior Manager la PwC România.
Totodată, asta înseamnă că PFA-urile se vor găsi într-o situație mai deosebită atunci când vine vorba de termenul din 2023 (25 mai) pentru depunerea declarației unice. De ce? Pentru că formularul 212 se completează atât cu situația definitivă pe anul anterior, cât și cu situația estimată pentru anul în curs.
„La 25 mai 2023, în declarația unică vei avea două categorii de venituri. O dată, veniturile realizate, acolo unde te raportezi la ce ai realizat în 2022 și la cotele de taxare și la regulile aplicabile în 2022. Dar ai și secțiunea de venituri estimate, pentru că persoana fizică este obligată să-și estimeze și veniturile pentru anul în curs. Atunci, dacă tu îți estimezi venitul pentru anul 2023, o vei face pe regulile aplicabile veniturilor din 2023. Practic, anul 2023 va un mix”, a lămurit Irina Nuțescu.
De subliniat că, la 25 mai 2023, PFA-urile vor plăti numai taxele aferente veniturilor definitive din 2022. Taxele aferente veniturilor estimate din 2023 vor putea fi plătite până la termenul din 25 mai 2024.
Ce prevede, în esență, noul regim fiscal al PFA-urilor
Impozit pe venit. În prezent, plafonul până la care se poate determina venitul net pe bază de norme de venit este echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro. Din 2023, plafonul respectiv se reduce la echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro.
Contribuția la pensii. În prezent, aceasta este datorată dacă venitul estimat este de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și se calculează pentru un venit ales de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Din 2023, se păstrează plafonul în funcție de care se datorează contribuția (12 salarii minime brute), dar baza de calcul este stabilită altfel:
- venitul ales de persoana fizică nu poate fi mai mic decât 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt între 12 și 24 salarii minime brute pe țară,
- sau venitul ales de persoana fizică nu poate fi mai mic decât 24 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
- șase salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
- 12 salarii minime brute pe țară, dacă dacă veniturile sunt între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
- 24 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
Comentarii articol (4)