Însă cel mai mare impact al modificărilor fiscale asupra activităților din domeniul IT se va face simțit abia de la 1 ianuarie 2024, când se va schimba modul de taxare atât pentru persoanele care dețin o microîntreprindere cu obiect de activitate specific domeniului IT, cât și pentru PFA-urile care prestează servicii în domeniul IT.
Astfel, din ianuarie 2024, în cazul persoanelor care dețin o microîntreprindere cu obiect de activitate specific domeniului IT, cota de impozitare pe venituri va fi de 3% pentru microîntreprinderile care:
- realizează venituri de până la 500.000 de euro;
- desfăşoară activităţi, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activităţi de editare a altor produse software, 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei.
În ceea ce privește PFA-urile care prestează servicii în domeniul IT, important de reținut este faptul că, începând cu veniturile realizate în anul 2024, acestea vor plăti mai mult pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Așadar, vor fi eliminate cele trei plafoane introduse prin OG nr. 16/2022, respectiv șase, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, și se va introduce un nou plafon maxim de 60 salarii minime brute pe țară. Prin urmare, persoanele fizice autorizate care obțin venituri mai mici de șase salarii minime brute vor plăti CASS aplicând 10% la acest plafon minim, cele care obțin venituri cuprinse între șase și 60 salarii minime brute vor plăti CASS aplicând 10% la venitul net, iar cele cu venituri mai mari decât plafonul maxim legal de 60 salarii minime brute pe țară vor plăti CASS aferent acestui plafon.
Important! Un alt aspect important de reținut constă în faptul că dacă ai un PFA sau vrei să îți înființezi unul pentru servicii IT, dar mai obții și venituri din alte surse (dividende de la o societate, chirii etc.), vei plăti CASS pentru fiecare venit separat, după cum urmează:
- CASS pentru veniturile aferente persoanei fizice autorizate care prestează servicii în domeniul IT, aplicând cota de 10% la plafonul minim de șase salarii, și maxim de 60 de salarii minime;
- CASS pentru veniturile din alte surse (dividende, chirii etc.), aplicând cota de 10% la plafoanele de șase, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară.
Comparație privind taxarea unui venit brut lunar de 10.000 lei
În ipoteza în care o persoană fizică care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN specifice domeniului IT câștigă în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024 un venit brut lunar în cuantum de 10.000 de lei, vom analiza situațiile privind regimul de impozitare a acesteia.
Situația 1: Persoana care desfășoară activități în domeniul IT în baza unui contract individual de muncă și care obține un venit brut lunar în sumă de 10.000 lei va fi taxată astfel:
Situația 2: Persoana fizică autorizată care prestează servicii în domeniul IT și care obține un venit brut anual în sumă de 120.000 lei va fi taxată astfel:
Situația 3: Persoana care deține o microîntreprindere cu obiect de activitate specific domeniului IT și care obține un venit brut anual în sumă de 120.000 lei va fi taxată astfel:
Citește și: Migrarea activității de IT către micro sau PFA ar trebui făcută în baza unei analize comparative, sfătuiesc fiscaliștii.
Comentarii articol (3)