ACCES PREMIUM
De ce premium?
Prestarea serviciilor intragrup se poate proba prin orice mijloc, în contextul rambursării TVA
Prestarea serviciilor în cadrul aceluiași grup poate fi dovedită prin orice mijloc de probă în situația solicitării rambursării de TVA, potrivit unui comunicat de presă privind o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a validat astfel o sentință pronunțată de o Curte de Apel.
Articolul continuă mai jos
Astfel, potrivit comunicatului amintit, chiar și în situația în care documentele, corespondența și chiar documentele contabile nu sunt întocmite potrivit reglementărilor contabile, acestea fac totuși
dovada prestării serviciilor intragrup, prestare ce poate fi dovedită, conform ICCJ,
prin orice mijloc de probă în cazul unei rambursări de TVA.
În speța amintită, specialiștii de la D&B David şi Baias au obținut rambursarea de TVA din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) unui contribuabil căruia, inițial, îi fusese refuzat acest demers pe motiv că serviciile de dezvoltare a lanțului de magazine achiziționate de la o companie din grupul din care acesta făcea parte erau dovedite cu anumite documente contabile ce nu respectau reglementările contabile conform legii.
Cu privire la acest formalism, ICCJ a concluzionat, după cum reiese din comunicatul de presă menționat, că “
prestarea serviciilor reprezintă un fapt juridic care poate fi probat prin orice mijloace de probă, iar corespondența electronică, statusul de lucrări și autorizațiile de construire, împuternicirile, contractele/antecontractele, extrasele Revisal etc. confirmau realitatea și efectivitatea prestării de servicii, dar și scopul contractării acestora”.
Așadar, în contextul în care condițiile pentru rambursarea TVA sunt îndeplinite, ANAF este obligat să facă rambursarea de TVA, acceptând orice mijloace de probă pentru a se asigura de conformitatea datelor declarate de către contribuabil în cadrul inspecției privind rambursarea de TVA solicitată.
Reamintim că, recent,
o impunere făcută de ANAF, care se baza pe aspecte de formă și ignora probele firmei, a fost anulată în instanță, decizia fiind, în același timp, validată de ICCJ.
Era vorba despre unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din industria auto, care a obținut o soluție favorabilă, pronunțată de ICCJ, care a respins un recurs formulat de ANAF. Astfel, ICCJ a validat soluția instanței de fond care, într-o cauză complexă care a implicat 15 spețe și în urma administrării unui amplu probatoriu cuprinzând înscrisuri și un raport de expertiză în specialitatea fiscalitate întocmit de o comisie de trei experți, a cenzurat impunerea realizată de organele fiscale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)