ACCES GRATUIT
UPDATE: Contribuția personală pentru serviciile medicale fără spitalizare în clinicile private, amânată oficial pentru 2027
Autoritățile au stabilit încă o amânare a aplicării contribuției pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private. Mai exact, această contribuție s-ar putea aplica din 2027, potrivit unei ordonanțe apărute recent. Anteriorul termen era 2025. Reglementarea unei contribuții personale a pacientului asigurat care se duce la un spital sau clinică privată ce are contract cu casa de sănătate a apărut în 2019, însă aplicarea în practică a acesteia nu a avut loc până acum.
Articolul continuă mai jos
“Termenul prevăzut la art. 230 alin. (2^6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (...) se prorogă până la împlinirea termenului de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2027”, scrie acum în legea sănătății, după apariția OUG 106/2024. Practic, ordonanța recentă amână anteriorul termen (2025) cu doi ani.
Alineatul din Legea nr. 95/2006 menționat mai sus se referă la
contribuția personală pe care o pot plăti asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate.
Amânarea aplicării măsurilor legate de contribuția personală pentru tratamentul în clinicile private ce au contracte cu casele de asigurări nu vizează toate tipurile de servicii pentru care se va implementa această contribuție, ci doar două dintre ele:
- cele din ambulatoriu clinic de specialitate și
- cele din ambulatoriu paraclinic.
Reglementarea unei contribuții personale a pacientului asigurat care se duce la un spital sau clinică privată ce are contract cu casa de sănătate a fost introdusă în 2019 prin
OUG 27, dar aplicarea în practică a acesteia nu a avut loc până acum, deoarece
termenul a fost amânat pentru 2022, apoi până în 2025, iar acum pentru 2027.
Contribuţia personală a pacientului reprezintă
diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Această contribuţie personală a asiguratului va putea fi plătită fie direct, fie printr-o asigurare medicală.
OUG 106/2024
aduce mai multe schimbări legislației din domeniul sănătății, inclusiv în legătură cu îngrijirile paliative, spitalizarea adolescenților și facilitarea accesului la medicamente.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)