Vorbim, mai exact, de OUG nr. 54/2021, apărută azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 627.
OUG 27/2019 prevedea încă de acum doi ani reglementarea unei contribuții personale a pacientului asigurat care se duce la un spital sau clinică privată ce are contract cu casa de sănătate, însă aplicarea în practică a acesteia nu a avut loc până acum - se va aplica însă de la 1 iulie. Contribuţia personală a pacientului reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Această contribuţie personală a asiguratului va putea fi plătită fie direct, fie printr-o asigurare medicală.
"În prezent, nu este posibil ca furnizorul medical privat să perceapă servicii medicale în plus faţă de ce decontează CNAS pentru rezolvarea cazului. Asta nu înseamnă că nu se percep, pe căi legale, alte sume, într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate nu acoperă costurile reale. Există în acest moment o zonă gri pe care au admis-o public furnizorii privaţi despre cum se percep aceste sume, în mod legal, ca să acopere diferenţa. Asta se întamplă acum. Ce aduce nou măsura contribuţiei personale de la 1 iulie: transparenţă. Mai exact, există un deviz estimativ, (...) astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizie înainte, va avea toate informaţiile privind cât acoperă CNAS şi ce percepe furnizorul privat în plus", a declarat, după şedinţa de Guvern de ieri, Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pentru a afla ce presupune şi cum se va aplica, de la 1 iulie, contribuţia personală pentru tratamentul în spitalele private poţi consulta acest articol.
Prin OUG 54, apărută azi, se amână, din nou, aplicarea măsurilor legate de contribuția personală pentru tratamentul în clinicile private ce au contracte cu casele de asigurări, dar amânarea nu vizează toate tipurile de servicii pentru care se va implementa această contribuție, ci doar două dintre ele:
- cele din ambulatoriu clinic de specialitate și
- cele din ambulatoriu paraclinic.
Acestea ar trebui să se aplice, începând de anul viitor, respectiv la două luni de la aprobarea bugetului de stat pe 2022
Amânarea va oferi timp pentru "a se stabili și a se parcurge procesul de consultare și negociere cu organizațiile profesionale, sindicale și patronale reprezentative din domeniul medical, precum și a se adopta actul normativ cu privire la serviciile medicale pentru care asigurații pot opta pentru plata unei contribuții personale pentru unele servicii medicale acordate în ambulatoriul clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic de specialitate, în condițiile acordării acestor servicii de către furnizorii privați".
Astfel, teoretic va fi posibil tratamentul într-un spital privat, în baza plății unei contribuții personale, de anul viitor, dar doar dacă până atunci sunt stabilite și serviciile medicale ce se vor putea furniza pacienților astfel. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru cu noile pachete medicale (2021-2022).
De altfel, în prezent, se află în dezbatere un proiect de hotărâre ce stabilește pachetele medicale pentru 2021-2022, dar care-i programat să intre în vigoare pe 1 iulie, acest termen fiind prea apropiat pentru a putea pune în aplicare contribuția personală pentru tratamentul ambulatoriu în clinicile private.
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2019, adoptată de un alt Executiv decât cel actual, contribuția personală este diferența dintre tariful furnizorului privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Asigurații vor afla din start dacă trebuie să mai scoată bani din buzunar (sau să folosească o asigurare), adică să facă o astfel de contribuție personală, precum și care e valoarea acesteia, astfel încât să decidă dinainte dacă merg la respectiva clinică privată sau la alta, care practică tarife mai mici.
Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical va trebui afișată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privați de servicii medicale și va putea fi plătită direct de către asigurați sau printr-o asigurare de sănătate.
Comentarii articol (1)