Acum, pentru a “pregăti terenul” pentru introducerea acestei contribuții, CNAS vrea să modifice, printr-un proiect de HG, actul normativ ce stabilește pachetele de servicii medicale pentru 2021-2022 (HG 696/2021).
Printre altele, documentul de la CNAS prevede că valoarea contribuţiei personale va putea fi plătită direct de către asigurat sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări, pe baza consimţământului prealabil exprimat în scris, pentru serviciile diagnostice şi terapeutice din pachetul de bază acordate de furnizorii privați.
Totodată, proiectul de HG stabilește și care va fi contribuția personală. Mai exact, după cum apare în document, “nivelul contribuției personale reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical, prevăzută în norme”.
Această contribuție va putea fi plătită, de pildă, pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri efectuate în baze de tratament, prevăzute în pachetul de bază.
De asemenea, contribuția va putea fi plătită pentru investigaţiile paraclinice - analize de laborator: hemoleucogramă completă, creatinină serică, colesterol seric total, examen complet de urină, uree serică, acid uric seric, calciu seric total, magneziemie.
Contribuţia personală va trebui detaliată de furnizorul de servicii medicale în devizul estimativ pe care trebuie să-l primească pacientul. Documentul va avea valabilitatea de cinci zile lucrătoare de la data înmânării lui pacientului.
Devizul estimativ va trebui să cuprindă următoarele rubrici:
- tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală;
- suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
- contribuţia personală a asiguratului calculată ca diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
- servicii medicale suplimentare şi/sau la cerere, care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice.
Comentarii articol (0)