„Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (21) este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări”, scrie în proiectul de OUG adoptat azi pe masa Guvernului.
În același proiect scrie că asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat. Coplata și contribuția personală sunt două chestiuni diferite, deși, în spațiul public, s-a făcut frecvent confuzie între cei doi termeni în discuțiile din ultimele luni pe tema contribuției personale.
Asigurații în sistemul de sănătate care se vor duce să beneficieze de servicii medicale de spitalizare la unități private vor trebui să știe de la bun început cât trebuie să scoată din buzunar pe lângă ceea ce le poate deconta statul. Se numește, pe scurt, contribuția personală a asiguratului, parte din tariful total cerut de spital pentru acel serviciu, iar mecanismul ar trebui să se aplice de la 1 iulie pentru serviciile de spitalizare continuă cerute în spitalele și clinicile private - redacția noastră a explicat mai multe despre această contribuție în acest material recent.
Coplata, potrivit Legii sănătății, e acea sumă de bani pe care asiguratul o plătește pentru a beneficia la stat de unele servicii medicale din pachetul de bază, dar pentru care costul nu e total suportat din buzunarul statului, dar de la care există și categorii scutite (copiii, de exemplu) - coplata la spitalizare. Aceasta există deja în sistemul medical de ceva vreme, spre deosebire de contribuția personală la tariful din clinicile private, care nu s-a pus până acum în practică.
Atenție! Prevederile proiectului de OUG vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)