Din start, trebuie spus că PFA-ul nu poate opta în orice condiții pentru un sistem sau altul - norme de venit sau sistemul real. Nu e vorba, în fapt, de o reală alegere între ele, întrucât, deși mai avantajoasă în multe situații, impunerea în baza normelor de venit se poate alege doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Impunerea pe baza normelor de venit înseamnă că aplicarea impozitului se face pe niște sume fixe, normele de venit fiind stabilite anual de Fisc - lista, pe județe, aici. Doar că, așa cum putem vedea parcurgând aceste liste, numai anumite coduri CAEN sunt „eligibile”, prin urmare, în toate celelalte cazuri se alege sistemul real pentru impozitare - adică aplicarea cotelor de impozit și contribuții se face asupra diferenței între venitul brut și cheltuielile deductibile, adică asupra venitului net.
Totodată, alegerea sistemului pe baza normelor de venit e condiționată și de nivelul veniturilor brute, care, anual, nu trebuie să depășească 100.000 euro.
„Elementul major de diferențiere între cele 2 sisteme este suma la care se aplică cotele de impozit pe venit și contribuții sociale și de sănătate. Așadar, a opta între un sistem sau altul se rezumă, în principiu, la a compara venitul net care se estimează a se realiza cu norma de venit prevăzută pentru codul CAEN respectiv. Oricare dintre cele două va fi mai mare, opțiunea se va îndrepta către celălalt sistem”, explicau acum ceva vreme specialiștii Accountable.
Acestea fiind spuse, cei care au ales inițial sistemul pe baza normelor de venit și vor să treacă la sistemul real, odată ce au făcut trecerea vor trebui să funcționeze pe sistemul real măcar doi ani până să se mute la sistemul normelor de venit. Schimbarea sistemului se face prin chiar declarația unică. Același lucru e valabil și pentru cei care au ales din start sistemul real, dar vor să treacă pe norme de venit.
„Opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019”, scrie acum în Codul fiscal.