Este opțional? Pot alege oricând un sistem sau altul?
Nu, PFA nu poate opta în orice condiții pentru un sistem sau altul. Există anumite condiții care trebuie îndeplinite de către PFA pentru a putea alege sistemul la normă de venit. În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite PFA va fi încadrată automat la impozitarea în sistem real. Iată care sunt aceste condiții:
- Activitatea din care se realizează venituri să fie încadarată într-un cod CAEN aflat pe lista ANAF pentru PFA la normă de venit. Normele anuale de venit pe anul 2016, stabilite pentru activitati independente, conform art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, le regăsiți aici.
- Cifra de afaceri în anul anterior de activitate să fie mai mică decât suma de 100.000 euro calculată la cursul BNR în ultima zi a anului anterior;
- Activitatea PFA să se desfășoare fără salariați.
Dacă îndeplinesc condițiile, cum pot opta?
Opțiunea pentru sistemul real sau la normă de venit se poate face cu ajutorul Declarației 220 – Declarație privind venitul estimat / norma de venit care se completează și se depune la autorități în termen de 30 de zile de la înființarea PFA la Registrul Comerțului.
Ce alte diferențe sunt între cele două sisteme?
A. Raportarea la autorități. Însuși modul de calcul a impozitelor și contribuțiilor atrage după sine o altă diferențiere majoră între cele 2 sisteme: modul în care se raportează activitatea la autorități.
În sistem real este necesară completarea și transmiterea mai multor declarații astfel încât autoritățile să poată emite decizia finală de impunere. Iată care sunt acestea:
- Declarația 220, prin care întreprinzătorul declară în avans un venit pe care îl estimează;
- Declarația 200 – Declarație privind veniturile obținute în România, prin care, la finalul anului, întreprinzătorul informează autoritățile cu privire la veniturile efectiv obținute.
În urma depunerii celor 2 declarații întreprinzătorului i se comunică Decizia de impunere privind plățile anticipate și, respectiv, Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice.
În sistem la normă de venit se transmite numai Declarația 220 în urma căreia se primește Decizia de impunere privind plățile anticipate. Impozitarea și plata contribuțiilor făcându-se la sumă fixă, este evident că nu se mai completează și transmite Declarația 200 și nici nu se mai primește Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice.
B. Deductibilitate cheltuieli efectuate în scopul realizării obiectului de activitate. În sistemul real titularul PFA are posibilitatea de a scădea din veniturile brute acele cheltuieli considerate deductibile prin lege și care vor diminua venitul net asupra căruia se aplică cotele de impozit și contribuții. În sistem la normă de venit nu se deduc cheltuieli.
C. Ținerea evidențelor contabile se face în partidă simplă în ambele cazuri. Numai că PFA la normă de venit este obligat să colecteze și să înregistreze numai documentele ce atestă încasări pe când PFA în sistem real este obligat să înregistreze atât încasările cât și plățile. Acest lucru este evident din moment ce în sistem real impozitele și contribuțiile sunt atât în funcție de venituri dar și în funcție de cheltuieli care diminuează venitul net. La norma de venit se urmăresc doar încasările pentru a se putea face raportarea la plafonul maxim de 100.000 euro până la care un PFA poate funcționa în acest sistem.
Concluzii
În tabelul de mai jos am evidențiat pe scurt diferențele între cele 2 sisteme de impozitare a PFA.
Diferențiator | Sistem Real | Normă de venit |
Suma asupra căreia se aplică cotele de impozit și contribuții | Sumă variabilă (venit net) calculată ca diferență între veniturile brute și cheltuielile deductibile | Sumă fixă (normă de venit) stabilită an de an de către ANAF |
Declarația 220 – venituri estimate / norma de venit | Da, se compeltează și transmite | Da, se completează și transmite |
Declarația 200 – venituri realizate | Da, se completează și transmite | Nu, nu se completează, nu mai este cazul |
Cheltuieli deductibile | Da | Nu |
Ținerea evidențelor contabile | Partidă simplă, se ține evidența încasărilor și plăților | Partidă simplă, sumară, se ține doar evidența încasărilor |
Elementul major de diferențiere între cele 2 sisteme este suma la care se aplică cotele de impozit pe venit și contribuții sociale și de sănătate. Așadar, a opta între un sistem sau altul se rezumă, în principiu, la a compara venitul net care se estimează a se realiza cu norma de venit prevăzută pentru codul CAEN respectiv. Oricare dintre cele două va fi mai mare, opțiunea se va îndrepta către celălalt sistem.
Întreprinzătorilor începători le subliniem faptul că, la normă de venit, se vor plăti taxele și contribuțiile, chiar dacă ei nu vor reuși să realizeze nici o vânzare.
Util de știut: Accountable și Avocatnet pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (4)