Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in sistem real sau in norma de venit?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in sistem real sau in norma de venit?

Buna ziua,
Intentionez sa imi deschid un pfa pentru un stand cu cosmetice si accesorii,spatiul este mic,venitul lunar depaseste foarte rar 3000 de lei,nu stiu ce pfa sa imi deschid ,pfa in sistem real sau in norma de venit?! care sunt diferentele dintre cele doua..?
Cel mai recent răspuns: simonaban , utilizator 22:37, 19 Noiembrie 2014
(1) Activitatea de comert nu este in lista celor pentru care se poate opta pentru norma de venit si (2) chiar daca ar fi fost, nu as fi recomandat aceasta optiune pentru aceasta activitate.
In cazul impozitarii in sistem real, veti plati impozit pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, adica din incasari se scad cheltuielile deductibile si ceea ce ramane se va impozita cu 16%.
Puteti opta pe impozitarea pe baza de norma de anit (anual), daca activitatea se regaseste pe lista cu norme de venit. In acest caz vi se stabileste o norma de venit (care poate sa difere de la zona la zona, de la judet la judet, etc.) si veti plati impozitul de 16% aferent acestei norme. Daca in cursul unui an calendaristic NU veti avea incasari care sa atinga nivelul normei de venit, impozitul oricum il veti plati. DAR si invers este valabila regula, in cazul in care veti inregistra in cursul anului venituri net superioare fata de acea norma, impozitul va fi acelasi, adica nu vi se va calcula impozit pe diferenta de venit incasat in plus.
Oricum, trebuie bine gandita optiunea, deoarece, daca alegeti sistemul real, nu scapati de el timp de minimum 2 ani...
Pentru comert este pfa-ul in sistem real?
Va rog sa intrebati ca sa intelegem.
intrebarea este mai sus,pentru un stand (cosmetice si accesorii) ce pfa trebuie sa imi deschid,in sistem normal sau in norma de venit..nu stiu care sunt diferentele dintre ele,sau care este potrivit pentru aceasta activitate ,in comert..domnul Iulian Manea mi-a raspuns ca nu este potrivit cel in norma de venit,iar eu l-am intrebat daca pentru aceasta activitate este potrivit cel in sistem real..

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa Giani41 Giani41 Buna seara...doresc sa deschid pfa...comert ...(sincer cu noul sistem fiscal nu cred ca merita dar......) sunt multe intrebari la care nu am raspuns...una ar ... (vezi toată discuția)
Impozitare in sistem real sau pe norme de venit Schilca Schilca am platit pana acum ca pfa in sistem real. am aflat ca pot plati in baza normelor de venit (profesia mea este mentionata in lista normelor de venit). care este ... (vezi toată discuția)
Pfa- obligatoriu norma de venit sau pot opta pentru impozitare la venit real ? Sorin_mn Sorin_mn Buna ziua, pentru o activitate de comert pe PFA, care se regaseste in nomenclatorul normelor de venit 2014, eu trebuie obligatoriu sa optez pentru norma de ... (vezi toată discuția)