“Creșele fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și oferă copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 0 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere”, apare, începând de azi, în Legea educației.
Anterior, legea conținea aproximativ același enunț, cu diferența că intervalul vârstei copiilor ce puteau beneficia de educație și îngrijire în creșe era cuprins între 11 luni și trei ani. Asta înseamnă că nu puteau fi înscriși la creșă copiii mai mici de 11 luni.
În plus, legea apărută recent stabilește că primele niveluri ale sistemului de învățământ sunt educația timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.
Apoi, tot acolo scrie clar câți copii pot fi într-o grupă de creșă, în funcție de nivelul grupei. Astfel, de-acum, Legea educației stabilește că:
- grupa mică cuprinde în medie șapte copii, dar nu mai puțin de cinci și nu mai mult de nouă;
- grupa mijlocie cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 15;
- grupa mare cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 20.
În toamna lui 2021 s-a stabilit integrarea creșelor de stat în sistemul național de învățământ preuniversitar și trecerea lor din subordinea consiliilor locale în cea a grădinițelor. Tot atunci s-a stabilit, pentru a asigura personalul didactic necesar, că funcțiile de educatori-puericultori pot fi ocupate și de absolvenți de liceu pedagogic (sau echivalentul acestuia), cu specializarea de educator.
Comentarii articol (3)