Printre prevederile noii HG se numără și posibilitatea ca părinții să își însoțească micuții timp de două săptămâni, după ce i-au înscris la creșă sau în unitatea de educație timpurie, în timpul programului unității - maximum zece zile lucrătoare, mai exact.
Structura anului școlar pentru creșe va fi aceeași ca și pentru învățământul preșcolar, fiind permis acestor unități de educație să își suspende temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, timp de 30 de zile pe an pentru curățenie, reparații sau dezinsecție. În perioada vacanțelor se va putea restrânge activitatea creșelor în funcție de cererile primite din partea părinților și cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice.
La înscrierea în creșele de stat nu se percepe o taxă de înscriere, iar refuzul înscrierii unui copil pe criterii discriminatorii (rasă, naționalitatea, etnie, limbă, religie, dizabilitate sau apartenența la o categoria defavorizată) e interzisă.
Pentru înscriere va fi necesară, pe lângă copii ale actelor de identitate ale copilului și părinților, și o adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți sau reprezentanți legali pentru tipul de program prelungit.
Creșele vor putea funcționa la fel ca și grădinițele, putând avea program normal, de cinci ore pe zi, sau program prelungit, de zece ore.
Numărul copiilor va fi diferit în funcție de nivelul grupei de creșă, astfel:
- grupa mică (de la 0 la 12 luni) cuprinde în medie șapte copii, dar nu mai puțin de cinci și nu mai mult de nouă;
- grupa mijlocie (de la 13 la 24 de luni) cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 15;
- grupa mare (de la 25 la 36 de luni) cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 20.
- dacă suferă de afecțiuni cronice, la recomandarea medicului;
- dacă absentează patru săptămâni consecutiv, fără motivare;
- la cererea părintelui sau reprezentantului legal al copilului.
Creșele vor trebui să aibă și un cabinet medical, care va fi deservit de un asistent medical, ce trebuie să efectueze, printre altele, triajul epidemiologic zilnic al copiilor, sau de un medic.
O parte din prevederile deja cunoscute de către părinți sunt reluate în acest nou act normativ, cum ar fi cele legate de plata contribuției de hrană lunară în creșele de stat, care se face în funcție de numărul de zile de prezență ale copilului și care poate fi achitată și prin tichete de creșă, sociale și/sau cupoane sociale.
Comentarii articol (2)