Ordonanța Guvernului nr. 4/2022 , apărută vineri în Monitorul Oficial, vine cu mai multe dispoziții noi în materia accizelor, iar numeroase dintre acestea vizează micii producători independenți de bere, vinuri, băuturi fermentate (altele decât berea și vinul) și produse intermediare.
Prima noutate este chiar redefinirea lor: „mic producător independent reprezintă producătorul de bere, vinuri, băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, și produse intermediare, independent din punct de vedere juridic și economic de orice alt producător, care folosește clădiri separate din punct de vedere fizic de cele ale oricărui alt producător, nu lucrează sub licență, iar producția realizată în ultimele 12 luni consecutive nu depășește nivelurile cantitative prevăzute la art. 342 alin. (12)”.
Nivelul accizelor, așa cum e el stabilit acum prin anexa nr. I a Codului fiscal, nu se modifică prin această ordonanță însă. Ceea ce stabilește ordonanța e că acciza va fi redusă cu 50% față de nivelul standard dacă micii producători independenți îndeplinesc anumite condiții, printre care să producă doar un tip de băutură (nu și bere, și vin, de pildă), iar producția realizată pe 12 luni consecutive să se încadreze în anumite limite.
Notă: Certificarea încadrării în categoria de mic producător independent pentru aplicarea unui regim redus al accizelor se va realiza prin autoritățile vamale teritoriale.
Care sunt limitele cantitative pe care vor trebui să le respecte micii producători independenți:
a) bere: 200.000 hl. de produs;
b) vinuri: 1.000 hl. de produs;
c) băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri: 15.000 hl. de produs:
d) produse intermediare: 250 hl. de produs.
Mai departe, nivelul redus al accizelor va fi aplicat și micilor producători de bere nou-înființați care declară pe propria răspundere că vor produce o cantitate mai mică de 200.000 hl de bere/an.
Desigur, dacă limitele sunt depășite, atunci nivelul accizei nu va mai fi cel redus. Aici vorbim despre micii producători care comercializează ceea ce produc, întrucât cei care produc pentru consum propriu și pentru al membrilor familiei sau musafirilor nu vor datora accize pentru respectivele cantități de alcool, atâta timp cât nu are loc niciun fel de vânzare.
Codul fiscal le va permite însă de-acum cooperarea a doi sau mai mulți producători independenți, producția lor cumulată pe 12 luni consecutive, dacă se încadrează în limitele de mai sus, putând fi astfel considerată ca realizată de un singur mic producător independent.
Mai departe, micii producători vor folosi un tip de certificat uniform pentru aplicarea aceluiași nivel de accize pentru produsele realizate la nivel național, cât și pentru cele realizate în alte state membre.
Totodată, pentru producătorii de bere, în Codul fiscal a apărut referirea expresă la faptul că în cazul gradelor Plato se vor lua în considerare toate ingredientele berii adăugate după fermentare. „Pentru a asigura o tranziție lină către o metodologie armonizată pentru măsurarea gradelor Plato la bere, este permis ca statele membre care, la 29 iulie 2020, nu luau în considerare pentru măsurarea gradelor Plato acele ingrediente ale berii care au fost adăugate după fermentare, să continue să utilizeze metodologia aplicată la acea dată pentru o perioadă tranzitorie. În România, această metodologie se aplică până la 1 ianuarie 2031”, este explicat în expunerea din spatele ordonanței.