OUG nr. 140/2020 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și se aplică tuturor contractelor încheiate de la această dată. Iată cum definește vânzătorul:
Vânzător - orice persoană fizică sau juridică, indiferent dacă este publică sau privată, care, în legătură cu contractele reglementate de prezenta ordonanță de urgență, acționează, inclusiv prin intermediul unei alte persoane care acționează în numele respectivei persoane fizice sau juridice sau în contul acesteia, în scopuri ce țin de activitatea comercială, industrială, artizanală sau profesională a persoanei respective.
Reglementarea anterioară (adică Legea nr. 449/2003) definea vânzătorul ca fiind persoana fizică sau juridică autorizată care comercializează produse în condiţiile unui contract încheiat cu consumatorul.
Prin noua reglementare se renunță la condiția ca persoana fizică sau juridică sa fie autorizată. În accepțiunea OUG 140/2021 poate fi vânzător orice persoană fizică sau juridică care acționează în scopuri ce ţin de activitatea comercială, industrială, artizanală sau profesională a persoanei respective. Așadar, noțiunea de vânzător este extinsă, iar obligația de garanție este în sarcina mai multor persoane decât în trecut.
Un exemplu pentru a face mai clară aplicabilitatea noilor prevederi este acela al unui meșteșugar care nu este autorizat la Registrul Comerțului pentru comercializarea bunurilor produse de acesta. Întrucât noua reglementare a eliminat condiția ca vânzătorul să fie o persoană fizică sau juridică autorizată, și meșteșugarul va fi ținut de obligația de garanție legală, iar consumatorul care cumpără un bun neconform de la acesta va avea dreptul de a beneficia de aducerea în conformitate a bunurilor, de a beneficia de o reducere proporţională a preţului sau de a obţine încetarea contractului. Până și cel care vinde un tablou, care după un an, să zicem, se deteriorează (se decolorează, suportul pe care stă suferă transformări ce sunt datorate materialelor proaste sau prost folosite de artist) ar trebui să răspundă ca garant conform noii reglementări.
Să nu uităm că ordonanța acoperă acum și conținutul digital și bunurile cu conținut digital.
Ordonanța definește, desigur, și producătorul: fabricantul bunurilor, importatorul bunurilor în Uniunea Europeană sau orice persoană care se prezintă ca fiind fabricantul sau importatorul, aplicându-și denumirea, marca sau alt semn distinctiv pe bunurile în cauză.
Garantul este fie vânzătorul, fie producătorul, conform aceleiași ordonanțe. Dar majoritatea obligațiilor din ordonanță sunt puse în sarcina vânzătorului, iar nu a producătorului. Producătorul apare ca garant în cazul acelui tip nou de garanție comercială din OUG nr. 140/2021 - garanția de durabilitate.