Acum aproximativ un an s-a stabilit, prin Legea nr. 4/2021, ca atât persoanele ce suspectează că au alergii, cât și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni să aibă o serie de beneficii, inclusiv posibilitatea de a face analize și teste în mod gratuit. Totuși, chiar dacă ar fi trebuit să apară până în vara lui 2021, normele metodologice se lasă în continuare așteptate, ceea ce face ca măsurile ce vizează persoanele cu alergii să nu fie, în practică, aplicabile. Mai exact, după cum a răspuns Ministerul Sănătății unei solicitări făcute de redacția noastră, se au în vedere discuții cu specialiștii din domeniu, pentru a contura un proiect care să conțină viitoarele norme de aplicare a Legii nr. 4/2021. Așadar, în lipsa unui proiect de norme, nu știm deocamdată de când se vor aplica măsurile ce-i vizează pe cei cu alergii.
Concret,
măsurile ce-i vizează pe cei cu alergii, cuprinse în Legea nr. 4/2021,
în vigoare din 7 februarie 2021, nu se aplică în prezent, deoarece autoritățile
nu au emis nici până acum normele metodologice de aplicare a acesteia, deși termenul s-a împlinit în vara trecută.
De altfel, din răspunsul primit marți de redacția noastră de la Ministerul Sănătății reiese că legea nu se poate aplica acum din cauza lipsei normelor metodologice și nici
nu există multe șanse ca acestea să apară curând, iar măsurile stabilite în 2021 să se aplice efectiv.
"Ministerul Sănătății are în vedere organizarea unei ședințe cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Comisiei de alergologie și imunologie clinică și ai Direcției legislație, contencios și guvernanță corporativă, în vederea dezbaterii aspectelor legale ridicate de aplicarea Legii nr. 4/2021, precum și provocări și dificultăți în procesul de elaborare a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 4/2021", scrie, mai exact, în răspunsul primit de la autorități.
Legea stabilește că
“în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării elaborează norme metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”. Termenul pentru apariția normelor s-a împlinit la
începutul lunii august 2021.
Apoi, pentru ca măsurile să se poată aplica, tot în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, ar fi trebuit să apară, prin normele metodologice de aplicare a acesteia, și modelul Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice.
Acest registru va fi
completat de către medicii alergologi și modificat pe parcurs, după caz, în funcție de rezultatele obținute la analizele și testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice.
De asemenea, modalitatea de completare și, respectiv, modificare trebuie stabilită prin normele metodologice de aplicare a Legii 4/2021. Registrul ar trebui să fie perfect funcțional în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, adică
de săptămâna viitoare.
Potrivit Legii 4/2021, persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt
decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării. Decontarea analizelor se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și, din nou, cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri.
Măsurile se vor aplica, printre altele, pentru
astm bronșic, rinită alergică, alergie alimentară și anafilaxie. În plus, anumite instituții, precum creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare, spitalele ori cabinetele medicale, indiferent dacă sunt de stat sau nu, vor trebui să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare.
Comentarii articol (1)