Domnind mai bine de 63 de ani asupra Regatului Unit al Marii Britanii ºi Irlandei - din 1837 pânã în 1901, fiind împãrãteasa Indiilor - din 1877 pânã în 1901 ºi stãpâna celor 28 de colonii britanice, Regina Victoria a avut cea mai lunga domnie a unui monarh britanic. In perioada victoriana Imperiul Britanic a cunoscut o dezvoltare impresioanta, ajungand in culmea Revolutiei industriale, trecand prin importante schimbari sociale, economice si tehnologice, devenind astfel una dintre cele mai mari puteri din Europa. Pe plan international, Regina Victoria si-a manifestat influenta nu atat prin importanta pe care o castigase Anglia, cat mai ales prin legaturile de familie pe care le avea cu majoritatea familiilor regale din Europa. Mostenitorii sai, 9 copii si 14 nepoti, au ajuns prin alianta in cele mai puternice familii regale ale Europei, astfel Victoria castigandu-si porecla de "bunica a Europei". Si tot astfel, s-a raspandit printre familiile regale europene mostenirea genetica a reginei - hemofilia. Haideti sa urmarim pas cu pas urmele lasate de aceasta boala regala si sa vedem ce rol ii acorda unii ca ar fi jucat in schimbarea istoriei.
Inceputurile bolii in familia regala
Se pare ca Victoria a fost prima din familie care a purtat aceasta boala. Insa modul in care a primit-o ramane controversat pana astazi. Exista trei variante pentru explicarea originii hemofiliei in codul genetic al Reginei Victoria: s-ar fi putut produce o mutatie in codul genetic al tatalui reginei, ducele de Kent (aceasta fiind si cea mai raspandita teorie); Regina Victoria nu fusese fiica Ducelui de Kent, ci tatal biologic ar fi fost secretarul mamei sale, Sir John Conroy, de la care se presupune ca ar fi mostenit boala (aceasta teorie, nefondata, face obiectul cartii lui D.M. Potts - Gena Reginei Victoria) sau ar fi putut proveni pe linia genetica a mamei sale.
Cum se transmite hemofilia
Hemofilia este o boalã ereditarã, care constã într-o predispoziþie spre hemoragie, cauzatã de prelungirea timpului de coagulare a sângelui. Boala este transmisa de catre parinti atat baietilor cat si fetelor. Insa femeile sunt doar purtatoarele bolii. Numai barbatii sufera de hemofilie. Boala se manifesta din primii ani de viata ai copilului. Cand acesta invata sa mearga, orice cazatura minora ii va produce rani si sangerari. Cu cat copilul inainteaza in varsta, cu atat pielea se sensibilizeaza, sangerarile devin mai dese, intervenind si hemoragii profunde ale muschilor, cauzandu-i dureri severe. Gena hemofila poate fi transmisa generatii de-a lungul de catre femei, fara ca acestea sa manifeste vreun simptom al bolii. Insa la nasterea unui baiat, boala va iesi la suprafata.
Boala reginei, raspunzatoare pentru revolutia din Rusia si Spania
Alix, una dintre nepoatele Reginei Victoria, s-a casatroit cu tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, devenind imparateasa Alexandra Feodorovna. In primii 10 ani de casatorie, tarina a nascut patru fete Olga, Tatiana, Marie and Anastasia, despre care nu se poate sti daca au fost sau nu purtatoarele bolii. In 1904, s-a nascut mult-asteptatul mostenitor, tareviciul Alexei. Insa acesta suferea de hemofilie. Si din acest moment se spune ca boala a schimbat istoria Rusiei. Innebunita de durerea pe care fiul sau o avea la fiecare criza hemofilica, si simtindu-se vinovata pentru transmiterea bolii catre copilul sau, Alexandra si-a gasit ultima speranta in Rasputin: calugarul nebun care a jucat un rol minor, dar spectaculos, în prãbuºirea dinastiei Romanov. Unii spun ca daca nu ar fi fost Regina Victoria, Alexei nu ar fi fost hemofilic, si astfel nu ar fi existat revolutia rusa, pentru ca nu ar fi existat Raputin.
Victoria Eugenia, nepoata reginei Victoria, a ajuns la curtea Spaniei, casatorindu-se cu regele Alfonso XIII al Spaniei. Era purtatoare a bolii si astfel a adus gena hemofila in familia regala spaniola. Cei doi fii ai sai, Alfonso, mostenitorul tronului, si Gonzalo au suferit de pe urma bolii. Boala mostenitorului tronului a slabit influenta pe care monarhia o avea in Spania. Cercurile antibritanice sustieau ca defectul genetic al reginei britanice a facut ca sangele albastru al roialitatii spaniole sa se pateze. Multi dintre spanioli au inceput sa creada povestile care circulau, conform carora in fiecare zi un tanar soldat era sacrificat pentru ca sangele sau proaspat sa ii tina in viata pe cei doi fii hemofili ai regelui. Se crede ca gena hemofila transmisa de Victoria Eugenia fiilor ei a fost cea care a discreditat familia regala, fiind unul dintre factorii care a dus la Razboiul Civil spaniol.
Inafara de cazurile de mai sus, alti sase mostenitori ai reginei Victoria s-au castorit cu membri ai familiilor regale ale Europei, si unul dintre ei, printesa Loiuse, a devenit sotia primului guvernator al Canadei. In prezent, monarhii europeni cu radacini in arborele genealogic al reginei Victoria sunt: regina Marii Britanii, regele Norvegiei, regele Suediei, regina Danemarcei, regele Spaniei, regele Hellenes si regele Romaniei. Pretendentii pretenders tronurilor Serbiei, Rusiei, Prusiei, Germaniei, Saxe-Coburg and Gotha, Hanover, Hesse, and Baden sunt si ei descendenti. Nu se stie daca linia hemofila a reginei se mai pastreaza sau nu in vreuna dintre aceste familii regale. Dar este posibil ca oricand sa iasa din nou la suprafata.
Comentarii articol (3)