ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ce măști faciale sunt conforme SSM - clarificări din partea Inspecției Muncii
În condițiile în care, din 8 ianuarie, măștile de protecție care pot fi folosite atât în spațiile publice deschise, cât și în spațiile închise, sunt doar cele chirurgicale sau de tip FFP2, Inspecția Muncii a clarificat, într-o adresă transmisă sucursalelor din țară, situația privind măștile conforme ce pot fi purtate la locul de muncă.
Articolul continuă mai jos
Din 8 ianuarie,
măștile textile sau vizierele au fost eliminate din categoria măștilor ce pot fi purtate pentru protecția împotriva coronavirusului, iar salariații care le poartă în continuare le pot aduce angajatorilor amenzi aplicate de inspectorii teritoriali de muncă (ITM) pe fondul nerespectării obligațiilor în materia securității și sănătății în muncă (SSM).
Potrivit
controalelor făcute de ITM în perioada 21-27 ianuarie 2022, puțin peste
1.400 de sancțiuni (în creștere față statisticile din săptămânile anterioare) au fost aplicate angajatorilor în materie de SSM, printre neconformitățile frecvent descoperite regăsindu-se și
neutilizarea măștilor de către toți lucrătorii.
În condițiile în care angajatorul este obligat să acorde echipamente de protecție salariaților, cum ar fi măști faciale sau mănuși de unică folosință (în contextul protecției împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2), cum ar putea să își dea acesta seama care sunt măștile, în afara celor textile și a vizierelor, care pot fi considerate conforme?
Răspunsul complex se regăsește în cadrul unei adrese emise de Inspecția Muncii către ITM-urile din țară prin care se detaliază exact cum pot fi recunoscute măștile conforme.
În primul rând, trebuie știut că
măștile faciale cu trei pliuri și trei straturi sunt considerate de uz medical (chirurgical) și sunt conforme, fiind recunoscute de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.
Un alt aspect ce trebuie cunoscut este că
măștile trebuie să poarte marcajul CE cu numărul organismului notificat care aplică o procedură de control al calității producției,
să aibă o declarație de conformitate UE emisă de producător și instrucțiuni de utilizare a acestora.
Măștile care sunt însoțite de documente intitulate "Certificate of Compliance" nu atestă conformitatea produselor respective cu cerințele Regulamentului european nr. 425/2016 și, astfel,
sunt considerate neconforme.
Mai multe detalii tehnice despre condițiile pe care măștile purtate de salariați trebuie să le respecte se regăsesc în documentul atașat acestui articol.
Reamintim că
la locul de muncă purtarea măștii este obligatorie, indiferent de numărul persoanelor vaccinate din aceeași încăpere. Excepții de la portul obligatoriu al măștii există pentru persoanele care sunt singure în birou, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută) sau persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, însă numai după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unității.
Legat de regulile de utilizare corectă a măștilor, se mențin recomandările de schimbare a măștii o dată la patru ore sau ori de cât ori s-a umezit sau s-a deteriorat, aruncarea ei într-un container de gunoi, preferabil cu capac, reutilizarea măștilor medicale nefiind recomandată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.