Listele țărilor riscante se găsesc deja pe site-ul Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), așa cum a confirmat, la solicitarea avocatnet.ro, Mihai Mehedințu, Purtătorul de cuvânt al Oficiului: „Listele actualizate ale jurisdicțiilor necooperante, cu grad înalt de risc sau aflate sub monitorizarea organismelor internaționale se găsesc pe site-ul ONPCSB la secțiunea de link-uri utile.”
Mai precis, iată ce țări sunt considerate, în acest moment, ca fiind riscante din punct de vedere al prevenirii spălării banilor:
- jurisdicții necooperante din punct de vedere fiscal: Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Vanuatu;
- jurisdicții cu grad înalt de risc de spălare a banilor: Coreea de Nord, Iran;
- jurisdicții aflate sub monitorizarea organismelor internaționale relevante pentru riscul de spălare a banilor: Albania, Barbados, Burkina Faso, Cambodgia, Filipine, Insulele Cayman, Haiti, Jamaica, Iordania, Mali, Malta, Maroc, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Panama, Senegal, Sudanul de Sud, Syria, Turcia, Uganda, Yemen, Zimbabwe.
Conform legii, companiile trebuie să verifice numai listele publicate de ONPCSB, nu direct listele întocmite de autoritățile internaționale, însă este de așteptat ca Oficiul să le actualizeze constant pe măsură ce sunt modificate.
Dar până când se depune declarația anuală?
Teoretic, termenul este de 15 zile de la momentul aprobării situațiilor financiare pe 2021. Practic, acesta este amânat, prin Legea 315/2021, până în a 90-a zi după terminarea stării de alertă.
În 2022, situațiile financiare anuale trebuie depuse până la data de 30 mai, astfel că aprobarea lor trebuie să intervină cel târziu în luna mai. În același timp, starea de alertă este programată momentan să țină până pe 8 martie, însă Guvernul a început să dea semnale, prin vocea lui Alexandru Rafila, ministrul sănătății, că o nouă prelungire ar putea fi exclusă (deși acest lucru nu s-a decis încă).
Dacă ultima zi de stare de alertă va fi 8 martie 2022, atunci a 90-a zi după terminarea acesteia, până la care va trebui depusă declarația anuală cu beneficiarii reali, va fi 6 iunie 2022.
Cu alte cuvinte, firmele nu vor ține cont anul acesta de termenul de 15 zile de la aprobarea bilanțurilor, ci de termenul stabilit în funcție de terminarea stării de alertă. Presupunând că starea de alertă se va încheia în 2022, atunci termenul de 15 zile de la aprobarea bilanțurilor se va aplica efectiv din 2023.