Chiar dacă reglementările vechi erau mai avantajoase decât cele actuale, pensia se stabilește ținând cont de legislația în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, iar în aceste situații nu poate fi vorba despre o neconstituționalitate, potrivit Curții Constituționale a României (CCR). Curtea a reiterat acest principiu într-o decizie oficializată joi.
Mai exact, în
Decizia CCR nr. 760/2021, apărută joi în Monitorul Oficial, este amintit un principiu utilizat de multă vreme în stabilirea unor drepturi, inclusiv al celui la pensie.
Concret, este vorba despre principiului
tempus regit actum (timpul guvernează actul, în latină), potrivit căruia
un act juridic trebuie încheiat respectând legislația în vigoare la momentul încheierii acestuia. De pildă, acesta este principiul pentru neretroactivitatea legislației penale.
“Curtea reamintește că persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum
”, apare în decizia CCR.
Apoi, legat de tratamentul juridic diferit căruia i se supun persoanele în funcție de data deschiderii dreptului la pensie, CCR a subliniat că
situația diferită în care se află persoanele în funcție de reglementarea aplicabilă potrivit principiului menționat
nu poate fi considerată o încălcare a prevederilor constituționale care stabilesc egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări, prevăzută la articolul 16 din Constituția României.
În plus, CCR mai precizează în decizia recentă că, indiferent de cum sunt noile reglementări din domeniul pensiilor, respectiv avantajoase sau dezavantajoase pentru cel ce vrea să iasă la pensie,
dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor.
Asta înseamnă că noile prevederi se aplică numai celor ce ies la pensie după intrarea lor în vigoare,
neputând fi aplicate și în cazul pensiilor stabilite înainte de acel moment.
“Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege”, mai scrie în decizia CCR.
De altfel, în mai multe decizii date de-a lungul timpului s-a subliniat faptul că deschiderea dreptului la pensie este guvernată de principiul
tempus regit actum, neputându-se considera că reglementările anterioare acestui moment, referitoare la condițiile acordării dreptului la pensie, generează o așteptare legitimă pentru cel ce se retrage din activitate.
Astfel, până la momentul pensionării unei persoane pot exista mai multe reglementări, care stabilesc condiții de pensionare diferite, importantă fiind însă doar cea aplicabilă la momentul depunerii dosarului de pensie.
Comentarii articol (9)