Obligații de plată a contribuțiilor la Fondul de Mediu
OUG 125/2022 a modificat OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și a introdus noi contribuții, pe lângă cele deja existente, în cuantum de:
1. 2 lei/kg pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje minim de valorificat sau incinerat și cele efectiv incinerate sau valorificate pentru:
- firmele care importă/achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu;
- firmele care supraambalează produsele ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii;
- firmele care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere;
- firmele care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje.
- organizațiile pentru implementarea obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorului pentru deșeurile de ambalaje, plata urmând să fie făcută pentru diferența dintre cantitățile aferente obiectivelor anuale de valorificare a deșeurilor preluate prin contract și cele efectiv valorificate;
- firmele autorizate de Comisia Națională pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei pentru preluarea responsabilității pentru gestionarea deșeurilor de anvelope uzate, plata făcându-se pentru diferența dintre obiectivele anuale și cantitățile efectiv gestionate.
În plus, firmele care introduc pe piața din România pungi de uz casnic vor fi exceptate de plata ecotaxei de 0,15 lei aplicată tuturor pungilor, având obligația să le inscripționeze cu sintagma "pungi de uz casnic".
Aceste obligații de plată intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Contributiile amintite vor fi plătite doar dacă nu sunt îndeplinite obiectivele din legislația în vigoare pentru cantitățile de ambalaje pe care cei de la punctul 1, menționate mai sus, nu le-au contractat cu firmele autorizate pentru implementarea obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorului.
Obligații noi de raportare privind trasabilitatea deșeurilor
Aplicația informativă SIATD este obligatorie pentru:
- operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor anuale de valorificare a deşeurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate;
- firmele autorizate pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului în domeniul ambalajelor;
- cei care colectează/valorifică/salubrizează și raportează deșeuri pentru operatori economici menționați anterior;
- persoanele juridice ale căror costuri nete și/sau costuri de colectare, valorificare, sortare sau raportare sunt finanțate de către primele două tipuri de firme menționate anterior și pentru operatorii autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de colectare a DEEE-urilor;
- companiile autorizate pentru preluarea obligațiilor anuale de colectare a DEEE-urilor și a bateriilor, începând cu 1 ianuarie 2023;
- firmele care transportă transfrontalier deșeuri în vederea gestionării în România;
- firmele de salubritate municipală, începând cu 1 ianuarie 2024.
Noi sancțiuni
Companiile care vor dobândi obligația de a folosi SIATD -- cele enumerate mai sus -- și care nu o vor îndeplini sau nu vor respecta termenele legale vor risca amenzi cuprinse între 9.000 și 10.000 lei.
Aceleași cuantum al amenzilor este prevăzut și pentru companiile care nu trec pe bonuri sau facturile fiscale ecotaxa aplicată pungilor care nu sunt de uz casnic.
Mai mult, cei care vând pungile de uz casnic pe post de pungi de ambalare vor risca, începând cu 1 ianuarie 2023, amenzi cuprinse între 9.000 și 10.000 lei. Vizând tot pungile de uz casnic, și cu același termen de aplicare, firmele care nu vor inscripționa aceste pungi ca fiind pungi de uz casnic ar putea fi amendate cu sume între 2.000 și 25.000 lei. Mai mult, dacă le inscripționează cu informații incorecte, amenzile urcă până la 40.000-50.000 lei.
Raportarea de date false de către firmele care au obligația de a folosi SIATD se sancționează cu amendă de la 200.000 la 250.000 lei.
Amenzile intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.