Conform OUG nr. 111/2010, dreptul de a obține indemnizația de creștere a copilului poate fi afectat dacă, anual, beneficiarul acesteia desfășoară activități care-i aduc bani în buzunar. Excepțional, beneficiarii indemnizației pot obține simultan cu indemnizația anumite sume de bani:
- diverse sume în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu (cum ar fi tichete cadou sau prime);
- indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
- beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte de cinci ori cuantumul minim al indemnizaţiei (adică 6.570 de lei).
În acestă din urmă categorie de venituri supuse impozitului putem vorbi de salarii, de venituri asimilate salariilor, din venituri independente ș.a.m.d., dar e necesar ca ele să vină din prestarea efectivă a unei activități pentru a putea vorbi de suspendarea indemnizației. Spre exemplu, dacă veniturile acelea vin din închirierea unor imobile, ele sunt de natură pasivă - beneficiarul nu desfășoară efectiv o activitate pentru a obține banii din chirii. Dividendele sunt un alt exemplu, faptul că beneficiarul indemnizației este asociat și primește o dată, de două sau trei ori pe an dividende nu înseamnă că pierde dreptul la indemnizația de creștere.
Ce se întâmplă însă cu calitatea de a fi administrator al unei societăți înseamnă să ne uităm la cuprinsul mandatului primit: nu toți administratorii de firme sunt și remunerați pentru această calitate, ceea ce înseamnă că beneficiarul indemnizației care nu primește niciun ban pentru calitatea sa de administrator nu va pierde dreptul la aceasta (sau, dacă primește, maximul trebuie să fie de 6.570 de lei anual); în schimb, dacă mandatul e remunerat, atunci simultaneitatea acestor venituri nu este permisă.
În practică, se întâmplă adesea ca cel ce urmează să beneficieze de indemnizație să aibă și calitate de asociat, să fie angajat în propria firmă sau să fie administrator al unui SRL, iar mulți ar putea fi tentați să creadă că legea îi forțează să suspende cumva activitatea acelei firme sau să stea deoparte și să numească pe altcineva administrator. Acest lucru nu e necesar. Iată însă ce prevăd normele de punere în aplicare ale OUG nr. 111/2010:
„În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență (6.570 de lei - n.red.), prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/ suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație”. Dacă dreptul la concediu și indemnizație există pentru că beneficiarul a obținut, să zicem, și venituri din salarii/asimilate salariilor, și din activități independente (PFA), și din activități agricole ș.a.m.d., practic, nu e nevoie ca acesta să-și suspende toate activitățile, ci doar una, potrivit normelor de aplicare ale ordonanței. Dreptul la indemnizație nu apare însă ca urmare a obținerii dividendelor, în calitate de asociat, ci ca urmare a obținerii unui venit de natură salarială/asimilat salariilor etc.
Comentarii articol (3)