„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii că toate documentele care nu sunt încă digitalizate/disponibile în format electronic se pot transmite prin intermediul «Formularului de contact» accesibil în serviciul Spațiul Privat Virtual/
IMPORTANT: Pentru transmiterea acestor documente, se selectează categoria”Asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal”, a transmis azi ANAF.
De patru zile a devenit obligatorie comunicarea documentelor prin mijloace electronice (Spațiul Privat Virtual - SPV) între contribuabilii firme, persoane fizice autorizate și nu numai și Fiscul român. Nu toate documentele pe care trebuie să le depună cei ce reprezintă firmele au însă variante electronice, iar ANAF nu a clarificat, înainte de 1 martie, pentru toată lumea, cum anume trebuie depuse toate aceste înscrisuri pe care funcționarii nu ar mai trebui să le primească acum la ghișeu. În mod previzibil, în țară noua regulă se aplică deja diferit.
„În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță (...) Reamintim faptul că Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie, etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale”, transmitea luna trecută ANAF printr-un comunicat, avertizând firmele și PFA-urile, profesiile liberale și alți contribuabili de faptul că, de la 1 martie, comunicarea cu ANAF se face doar prin SPV - asta înseamnă fără hârtii la ghișeu.
Astfel, de câteva zile, conform OG nr. 11/2021, orice cereri, înscrisuri sau documente transmise de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, PFA-urile, profesiile liberale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale să se facă, exclusiv, prin SPV.
Multe dintre formularele pe care le folosesc firmele și alți contribuabili care comunică mai des cu Fiscul se trimiteau deja în format electronic, dar sunt și formulare, cereri și alte tipuri de documente pe care contabilii, avocații sau alți reprezentanți/împuterniciți ai firmelor le depuneau doar la ghișeu, neavând și corespondent electronic (declarație electronică adică). Printre contabili au apărut deja discuții referitoare la transmiterea acestor documente - cum se poate face, mai exact?
În OG nr. 11/2021 nu se face nicio distincție între tipurile de documente, prevederea fiind destul de clară cu privire la faptul că se depun doar SPV toate cererile, înscrisurile sau alte documente ce trebuie depuse de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, PFA-urile, profesiile liberale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Recomandarea generală oferită de contabilii care au depus deja astfel de documente în ultimele zile a fost de a folosi formularul de contact din cadrul platformei SPV (stânga sus), unde se pot atașa fișierele dorite.
Cu toate acestea, în mod previzibil, diversele agenții fiscale din țară procedează în mod diferit - unele ar accepta documentele pe e-mail, spun unii contabili, altele ar mai accepta dintre acestea și la ghișeu, altele doar prin SPV.
În mod cert, schimbarea produsă la 1 martie nu este aplicată și înțeleasă în mod unitar de organele fiscale din țară, nici chiar de unitățile de sector din București.