ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Cei angajați temporar la MS și MAI, pe fondul pandemiei, vor putea ocupa permanent posturile, dar doar după susținerea unui examen
Acum ceva vreme, autoritățile au stabilit ca, pe parcursul stării de alertă și o scurtă perioadă după aceea, posturile libere din sistemul de sănătate, din asistență socială sau din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), printre altele, să fie ocupate fără concurs. Ținând cont de faptul că ridicarea stării de alertă, ce a avut loc spre începutul acestei luni, va genera, peste ceva vreme, vacantarea acestor posturi, autoritățile au stabilit, printr-o lege publicată aseară în Monitorul oficial, ca persoanele ce au fost încadrate pe perioadă determinată, în contextul pandemiei, să fie angajate permanent, cu condiția participării la un examen organizat în acest sens.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, prin
Legea 70/2022, oficializată marți și care se va aplica de vineri, se introduce
reglementarea ocupării definitive a posturilor pe care s-au făcut angajări temporare, în perioada stării de alertă, fără concurs.
În prezent sunt mii de posturi din domeniul sanitar, cel al asistenței sociale sau din cadrul MAI ce sunt ocupate temporar, doar pe perioada stării de alertă și încă 30 de zile de la această dată, iar ridicarea acesteia înseamnă vacantarea lor, ceea ce face dificilă continuarea activității unităților angajatoare.
Trecerea de la un contract de muncă pe perioadă determinată la unul pe perioadă nedeterminată se va putea face, potrivit legii, prin
participarea la un examen, ce va trebui organizat de angajator
anterior încetării contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu pe perioadă limitată.
În plus, la examenul organizat pentru încadrarea în postul ocupat pe durată determinată vor putea participa și
medicii angajaţi în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID-19.
De asemenea, la examen va putea participa și personalul contractual din
direcțiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanță. Acum ceva vreme au fost aprobate 2.000 de astfel de posturi în baza HG nr. 144/2010.
Modalitatea de organizare şi desfășurare a examenului de încadrare pe postul ocupat temporar va trebui stabilită prin ordin de ministru, în cel mult 30 de zile de la aplicarea acestor reguli, adică până pe 1 mai.
Totodată, prin lege se prelungește și termenul de la care numirile făcute și contractele încheiate în perioada stării de alertă vor înceta. Mai exact, de vineri, termenul va fi de 90 de zile de la data încetării stării de alertă, nu de 30 de zile, așa cum stabilește acum Legea 55/2020.
Citește mai mult despre
medici,
politist,
politisti,
medic,
contract de munca,
cim,
cim perioada determinata,
contract de munca pe perioada nedeterminata,
ambulantieri,
servicii regionale de ambulanta,
asistenta sociala
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)