ACCES GRATUIT
Proiect de ordin
Bilete de trimitere pentru investigații medicale vor putea primi și refugiații din Ucraina
În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, autoritățile române au stabilit o serie de măsuri ce vin în sprijinul refugiaților ce provin din această țară, inclusiv dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică. Pentru a face această măsură pe deplin aplicabilă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune, printr-un proiect de ordin pus joi în dezbatere publică, modificarea instrucțiunilor de completare a biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în țara noastră, astfel încât acesta să poată fi eliberat și refugiaților ucraineni.
Articolul continuă mai jos
De fapt,
proiectul de ordin de la CNAS va face aplicabilă una dintre măsurile stabilite de
OUG 15/2022 pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară persoanelor provenite din zona conflictului armat din Ucraina.
Mai exact, prin modificarea instrucțiunilor de completare a biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate de la noi, care este prevăzută în proiect, se va asigura
accesul refugiaților la servicii medicale.
La modul concret, biletele de trimitere vor putea fi emise și pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, prin înscrierea cifrei 3 în câmpul 2 din secțiunea “Date identificare asigurat”.
OUG 15/2022, apărută la sfârșit de februarie, introduce
o serie de măsuri de ajutor pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România.
În esență, aceștia pot beneficia de următoarele utilități de primă necesitate pe perioada staționării temporare la noi:
- hrană;
- îmbrăcăminte;
- materiale de igienă personală;
- dreptul de a primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător;
- dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică;
- transport.
Cele menționate mai sus nu sunt singurele măsuri de ajutor pentru cei ce vin din Ucraina în România. Mai multe detalii despre condițiile de angajare ale refugiaților ucraineni, despre acordarea de servicii medicale sau asistență juridică pot fi citite în
acest articol.
În plus, după cum prevede un proiect apărut recent, refugiații din Ucraina vor beneficia de
gratuitate la transportul feroviar, rutier, naval și, în anumite situații, chiar și la cel aerian.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie să primească semnătura ministrului sănătății și a președintelui CNAS și să fie publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)