Regulile pentru acordarea serviciilor specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru persoanele cu tulburări de autism au fost modificate în primăvară, în baza unei legi noi. Acum, printr-o ordonanță oficializată joi, Guvernul pune în concordanță prevederile Legii sănătății cu cele mai recente modificări legate de serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, astfel încât acestea să se poată aplica efectiv. Până atunci însă, Ministerul Sănătății trebuie să mai stabilească, prin mai multe acte normative, o serie de detalii, inclusiv lista unităților sanitare care pot asigura managementul afecțiunilor complexe care necesită o abordare multidisciplinară.
OUG 150/2022, publicată joi în Monitorul oficial, pune în concordanţă dispozițiile
Legii nr. 95/2006 cu dispoziţiile Legii nr. 151/2010 referitoare la serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, pentru a se putea pune în aplicare dispozițiile acestor acte normative.
Întâi de toate, ordonanța stabilește că
serviciile conexe actului medical adresate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, furnizate de psihologi cu drept de liberă practică atestați în specialitățile profesionale - psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială
reprezintă servicii specializate integrate de sănătate, care fac obiectul unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Apariția acestui act normativ este motivată de necesitatea accesului imediat și nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienților cu tulburări din spectrul autist,
indiferent de comorbiditățile pe care le au, deoarece crearea unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală a vizat acordarea acestor servicii conexe actului medical pentru pacienții eligibili cu diagnosticul de tulburări din spectrul autist.
Totodată, prevederea prin care s-a reglementat anterior asigurarea finanțării serviciilor de sănătate pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate nu corespundea dezideratului de a crea un subprogram la nivel național care să faciliteze un acces larg pentru tratarea acestei categorii de pacienți indiferent de comorbidităti, motiv pentru care era necesară o prevedere prin care să se asigure finanțarea necondiționată de alte afecțiuni secundare diagnosticului de tulburări din spectrul autist.
În primăvară, prin
Legea 58/2022, au fost aduse ajustări la
Legea 151/2010. O primă modificare este că printre serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale se numără și cele de
fizioterapie sau alte intervenții specializate. Totodată, s-a stabilit expres că
unitățile specializate sunt unitățile sanitare publice sau private, unităţile de servicii de sănătate conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări de autism (inclusiv tulburările asociate) și structurile publice sau private de servicii sociale.
O a doua modificare ține de
lista specialiștilor care se pot ocupa de furnizarea serviciilor specializate integrate. Astfel, lista a fost extinsă și cuprinde medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi atestaţi în terapii bazate pe evidenţe ştiinţifice care şi-au dovedit eficacitatea în evaluarea şi intervenţiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz și alţi specialiști în domeniu.
În același timp, s-a stabilit clar că sunt
recunoscuți ca furnizori de servicii conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări de autism (şi tulburări asociate) unităţile medico-sanitare publice sau private care desfășoară activități conexe actului medical, cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, ONG-urile și instituțiile publice care furnizează servicii conexe actului medical.
Altă modificare este că
depistarea activă o face medicul de familie, în condițiile în care legea prevedea anterior că aceasta se făcea doar la copiii cu vârste de până la trei ani. Plus că a apărut o precizare expresă că toate persoanele cu tulburări de autism
beneficiază gratuit de serviciile specializate integrate de sănătate.
Pentru ca măsurile prezentate să fie pe deplin aplicabile, Ministerul Sănătății trebuie să stabilească în următoarea perioadă, printre altele, modul în care se poate autoriza temporar distribuția unui medicament neautorizat, metodologia, criteriile și nivelurile de ierarhizare ale structurilor din cadrul spitalelor, lista unităților sanitare care pot asigura managementul afecțiunilor complexe care necesită o abordare multidisciplinară și modul în care va funcționa comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, respectiv pentru cazurile care atrag răspunderea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.
Comentarii articol (1)