Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le dă dreptul persoanelor cu handicap care își caută de muncă să beneficieze de cursuri de formare profesională, de consiliere, de o perioadă de probă plătită de cel puțin 45 de zile și alte drepturi, dar și de adaptare rezonabilă la locul de muncă.
Legea prevede și ce înseamnă conceptul de „adaptare rezonabilă la locul de muncă”. Ușor modificată în 2020, definiția acestuia este „totalitatea modificărilor făcute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă al persoanei cu handicap; presupune modificarea şi/sau adaptarea programului de lucru în conformitate cu potenţialul funcţional al persoanei cu handicap, achiziţionarea de echipament asistiv, dispozitive şi tehnologii asistive şi alte măsuri asemenea”.
Până acum, statul nu a acordat niciun fel de sprijin financiar pentru a încuraja firmele să facă astfel de modificări pentru a facilita adaptarea rezonabilă la locul de muncă. Situația se schimbă însă, pentru că azi a apărut în Monitorul Oficial un act normativ care stabilește condițiile în care se va face acest lucru: Ordinul ministrului muncii nr. 743/2022 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de decontare a sumelor de bani acordate angajatorilor pentru adaptarea rezonabilă la locul de muncă.
„Beneficiază de decontarea sumelor de bani pentru adaptarea rezonabilă la locul de muncă, angajatorii care au încadrat în muncă pe perioadă nedeterminată cel puțin o persoană cu dizabilităţi care beneficiază de măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă vizând creşterea şanselor de ocupare, fiind înregistrată la agenția județeană de ocupare a forței de muncă/Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București și care face parte din grupul țintă al proiectului”, scrie în noul ordin.
Ca să ceară aceste decontări, firmele trebuie:
- să aibă cel puțin o persoană cu dizabilități încadrată în muncă;
- să facă dovada finalizării adaptării rezonabile la locul de muncă pentru persoana cu dizabilități încadrată în muncă.
Condiția e ca firmele să mențină acei angajați cel puțin 12 luni pe post. De asemenea, dacă angajatorul beneficiază și de aceste decontări, și de măsurile de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002, obligația de a asigura menținerea raporturilor de muncă sau de serviciu este pentru o perioadă de 18 luni.
Tototdată, un angajator poate solicita decontarea sumelor de bani pentru adaptarea rezonabilă la mai multe locuri de muncă, cu condiția ca pentru fiecare dintre acestea să existe cel puțin o persoană cu dizabilități încadrată în muncă, mai scrie în ordin.
„Adaptarea rezonabilă la locul de muncă se realizează conform nevoilor specifice ale persoanei cu dizabilități încadrată în muncă în condițiile art. 4, numai cu consultarea acesteia, indiferent de domeniul de activitate al angajatorului”, mai scrie în document.
Și, totuși, cât de mult poate deconta un angajator în aceste condiții? Potrivit actului normativ apărut azi în Monitor, pentru un loc de muncă, până la 15.900 de lei fără TVA (taxa fiind suportată de angajator).
Sunt prinse în ordin, totodată, și cheltuielile eligibile, care se cuprind de la reabilitarea/modernizarea clădirilor (instalații, echipamente, utilaje, avize, proiectare, inginerie), până la achiziția de laptopuri, multifuncționale, tablete ș.a.m.d.. În cazul în care se cumpără echipamente, trebuie respectate însă anumite plafoane (TVA-ul va fi suportat de angajator):
a) laptop/notebook — 4.000 lei inclusiv TVA;
b) computer desktop — 3.500 lei inclusiv TVA;
c) videoproiector — 2.500 lei inclusiv TVA;
d) imprimantă — 3.000 lei inclusiv TVA;
e) multifuncțională — 12.000 lei inclusiv TVA;
f) tabletă — 900 de lei inclusiv TVA.