Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
FMI: Războiul din Ucraina va încetini creșterea economiei mondiale, dar nu va provoca o recesiune globalăNoile previziuni din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional vor arăta că războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale, dar nu va provoca o recesiune globală, a afirmat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Vorbind la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy, şeful FMI a explicat că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza şocurilor provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie şi a înăspririi condiţiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.
În ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Dar şocurile provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie, provocate de război şi de sancţiuni, şi înăsprirea condiţiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat şeful FMI.
Antibiotice Iaşi a început distribuţia de iodură de potasiu către Direcţiile de Sănătate Publică din ţarăFabrica Antibiotice Iaşi a anunțat marți că a început distribuţia iodurii de potasiu către toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară.
Maşinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 miligrame, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate cele 42 de Direcţii de Sănătate Publică din ţară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică.
"Producţia iodurii de potasiu de către Antibiotice Iaşi a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricaţia tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situaţii speciale.Timp de 13 zile, angajaţii Antibiotice au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp. Numărul de angajaţi din cadrul secţiei Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajaţi cu job-uri similare, transferaţi de pe alte fluxuri de fabricaţie ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producţie", anunță Antibiotice SA Iaşi.
Portugalia cere plafonarea preţurilor la gaze naturale în UEPremierul portughez Antonio Costa a cerut marţi să fie stabilit în Uniunea Europeană un preţ maxim de referinţă pentru gazele naturale, iar TVA la produsele energetice să fie redusă urgent, pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor, transmite Reuters.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a dus la creşterea preţului gazelor la valori record şi a determinat UE să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti încă din acest an, dar asta înseamnă majorarea importurilor de la alţi furnizori, precum Qatarul şi SUA, conform Agerpres.
Liderii UE vor discuta noi măsuri la summitul din 24-25 martie de la Bruxelles. Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziţioneze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de ţări, precum Spania, au cerut astfel de achiziţii ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare.
Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială" în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.
Comentarii articol (0)