„Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, ori, la judecătoria în a cărei rază teritorială îsi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede Legea nr. 107/2022 pentru completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care va intra în vigoare duminică.
Nu este prima oară când o astfel de inițiativă e discutată în Parlament, dar e prima oară când e adoptată la votul final. De exemplu, anul trecut, o propunere legislativă care voia să le dea dreptul șoferilor să conteste amenzile rutiere în județul de domiciliu a fost respinsă în Parlament.
Până acum, regula din Ordonanța privind regimul contravențiilor stabilea că plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. O regulă de competență adesea criticată de cei sancționați, în special în materia contravențiilor rutiere.
Modificarea era necesară „pentru a se putea prezenta contravenientul la ședințele de judecată”, după cum spuneau deputații la adoptarea măsurii, chestiune care acum pune uneori dificultăți dacă, să zicem, un șofer a fost amendat în Giurgiu (acolo s-a săvârșit contravenția) și domiciliul său este în Harghita - practic, acesta își asigură apărarea la procesul prin care contestă sancțiunea, e reprezentant de avocat, dar unde dacă vrea să fie prezent trebuie să facă un drum special, la ceva distanță de domiciliul său.
Ce înseamnă competență alternativă? Că reclamantul (contravenientul) poate să aleagă între cele două posibilități prevăzute de textul de lege promulgat: fie să introducă plângerea la judecătoria în a cărei circumscripție a fost comisă contravenția, fie la cea unde au domiciliul sau sediul (firma, de principiu). Dacă, din motive practice, este mai simplu să introducă plângerea la judecătoria în a cărei circumscripție a fost comisă contravenția, o poate introduce acolo - de exemplu, contravenientul e detașat temporar în zona respectivă și instanța de domiciliu ar fi practic prea departe de acesta.
De reținut că împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Termenul acesta rămâne valabil în continuare.
Comentarii articol (0)