„Obiectivul prezentei scheme de ajutor de minimis vizează sprijinirea întreprinderilor care dețin spații cu altă destinație decât cea de locuință, care se află, de regulă, la parterul clădirilor rezidențiale multifamiliale, pentru renovarea integrată/renovarea energetică moderată sau aprofundată a acestora. Scopul schemei de ajutor de minimis îl constituie creșterea performanței energetice, precum și stabilitatea structurală și funcțională, care să asigure tranziția către un fond construit rezilient și verde”, scrie în Ordinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) 434/2022, care a apărut aseară în Monitorul Oficial.
Actul normativ face parte dintr-o documentație complexă ce stă la baza unui amplu program gestionat de MDLPA prin care vor fi direcționate fonduri din PNRR către autoritățile locale în perioada 2022 - 2026. Practic, în localitățile în care există blocuri construite înainte de anul 2000, autoritățile locale vor putea să ceară fonduri la minister pentru consolidarea seismică și reabilitatea termică. Important de știut este că nu va fi nevoie de vreo cofinanțare de la autoritățile locale sau de la proprietari.
În esență, autoritățile locale vor acționa pe post de intermediar între asociațiile de proprietari ale blocurilor eligibile și MDLPA. Evident, pentru a beneficia de fondurile pentru modernizări, asociațiile de proprietari vor trebui să dea o hotărâre pentru aprobarea solicitării finanțării prin PNRR (dacă există destui proprietari care sunt de acord cu investiția).
Programul este gândit în așa fel încât inclusiv firmele care dețin spații comerciale în blocurile vizate să poată beneficia de ajutorul de stat pentru lucrările de modernizare. Ajutorul de minimis va fi acordat sub forma unui grant de maximum 200.000 de euro. Pentru a fi eligibile, firmele vor trebui să respecte următoarele condiții:
- să fie întreprinderi unice;
- să nu fie în stare de faliment, lichidare, să nu aibă activitățile comerciale suspendate, să nu facă obiectul unui aranjament cu creditorii ori să aibă afacerile conduse de un administrator judiciar;
- să aibă îndeplinite obligațiile de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor de asigurări sociale către bugetul general consolidat, precum și către bugetul local la acordarea ajutorului de minimis;
- să nu facă obiectul unui ordin de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care beneficiarul ajutorului de minimis a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta să fi fost deja executată și ajutorul integral recuperat;
- să îndeplinească orice alte condiții-cerințe specifice, care nu aduc atingere prevederilor în materie de ajutor de minimis care rezultă din dispozițiile legale aplicabile și ghidul solicitantului aferent;
- să desfășoare activități economice pe teritoriul României;
- să fie proprietarul/coproprietarul de drept al spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință, precum și al cotei de proprietate indiviză.
„În data de 1 aprilie 2022, MDLPA va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanțare de până acum, pentru eficientizarea energetică și asigurarea siguranței seismice a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de MDLPA. (...) Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanțare nici din partea autorităților locale, nici din partea proprietarilor, și se aplică principiul primul venit, primul servit. Fondurile sunt teritorializate pe județe pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a teritoriului țării”, a declarat joi Cseke Attila, ministrul dezvoltării, în cadrul unei conferințe de presă.
Solicitările de finanțare vor putea fi depuse online, de către autoritățile locale, la adresa www.mdlpa.ro/investiții/PNRR (pagina încă nu este activă).