ACTUALIZARE (19.12.2023): Înscrierile în program încep în data de 21 decembrie 2023, conform unui anunț recent al MEAT.
__________
Procedura de aplicare a programului de Microindustrializare a fost publicată recent în Monitorul Oficial și se găsește în Ordinul MEAT 598/2023. Înscrierile vor fi posibile pentru IMM-uri după ce ministerul anunță perioada concretă de înregistrare.
„Obiectivul Programului național multianual de microindustrializare îl constituie susținerea investițiilor în sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedură, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM din aceste sectoare, promovarea producției interne și a conceptului «Fabricat în România». (...) Programul se implementează în baza unei scheme de ajutor de minimis, schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare”, scrie în actul normativ.
Programul de Microindustrializare este accesibil microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii, ce sunt organizate ca societăți. Acestea trebuie să aibă capital social integral privat, să fie înființate până la finalul anului 2019 și să n-aibă datorii la stat (nici măcar eșalonate). Sprijinul ce poate fi solicitat este un ajutor de minimis de până la 500.000 de lei, care de fapt ajunge direct la băncile partenere pentru diminuarea creditelor de investiții luate de IMM-uri. Practic, alocația financiară nerambursabilă este valoarea ajutorului de minimis acordat în cadrul programului sub formă de primă de capital.
„Prin program se finanțează cererile de finanțare în următoarele condiții: Alocația financiară nerambursabilă este de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei”, scrie în procedura dată de MEAT.
Printre domeniile eligibile în program se numără industria alimentară, fabricarea băuturilor (răcoritoare nealcoolice, ape minerale, alte ape îmbuteliate), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor și fabricarea de mobilă.
Printre cheltuielile eligibile se numără anumite echipamente tehnologice, echipamente/ tehnologii/ soluții/ sisteme specifice pentru eficientizarea energetică a activității, site de prezentare a activității, magazin online, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială.
Principalele etape ale programului:
- MEAT încheie colaborări cu băncile partenere selectate în program;
- companiile se înscriu online pe site-ul MEAT pentru creditare și finanțare;
- după finalizarea înscrierilor și publicarea listei finale a celor acceptați, aceștia au la dispoziție zece zile lucrătoare pentru a se prezenta la băncile pentru care au optat la înscriere cu documentația necesară la preverificarea bancabilității;
- după preverificarea bancabilității, băncile transmit la MEAT lista celor care au obținut un acord de principiu la creditare. Apoi urmează verificarea de către MEAT a eligibilității aplicanților și acceptarea de principiu la finanțare;
- se face o verificare finală a bancabilității și apoi încheierea contractelor de credit cu IMM-urile acceptate, după care urmează notificarea MEAT și încheierea acordurilor de finanțare;
- în maximum 12 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii fac cheltuielile pentru care au obținut credite prin program și depun documentația de decont la bănci, care apoi ajunge la MEAT, care face verificări și emite acordul de plată;
- alocația financiară nerambursabilă este transmisă băncilor, care diminuează creditele de investiții acordate cu valorile primelor de capital.
Programul de Microindustrializare fusese lansat prima oară în dezbatere în primăvara anului 2022, într-o formă ce nu prevedea vreo implicare a băncilor. În anii trecuți, prin program se acordau finanțări nerambursabile direct companiilor acceptate.