Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile, vor putea accesa în curând un program de accelerare a dezvoltării, conform unui ordin oficializat miercuri de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
„Obiectivul Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii îl constituie susținerea investițiilor în sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedură, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM din aceste sectoare. (...) Programul se implementează în baza unei scheme de ajutor de minimis, schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare”, scrie în Ordinul MEAT 1.341/2023.
În esență, se prevede că firmele mici și mijlocii pot accesa credite de investiții la băncile înscrise în program, cu o componentă de ajutor nerambursabil de până la 500.000 de lei (ajutor de minimis sub formă de primă de capital).
Concret, companiile se vor înscrie în program direct la băncile partenere, care vor gestiona activitatea împreună cu reprezentanții MEAT. Înscrierile se vor derula online, pe principiul primul venit, primul servit, timp de cinci zile lucrătoare.
„Prin program se finanțează cererile de finanțare în următoarele condiții: Alocația financiară nerambursabilă este de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de investiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei”, prevede ordinul.
Programul se adresează IMM-urilor care sunt înființate, până la finalul anului 2019, ca societăți sau cooperative (100% private), care sunt active pe teritoriul României și care sunt lipsite de probleme financiare.
Sunt eligibile activitățile derulate pe codurile CAEN aferente următoarelor diviziuni: 41 - Construcții de clădiri, 63 - Activități de servicii informatice, 74 - Alte activități profesionale, științifice și tehnice, 79 - Activități ale agențiilor turistice și ale turoperatorilor, alte servicii de rezervare și asistență turistică, 86 - Activități referitoare la sănătatea umană.
Programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor a fost introdus în legislație în februarie 2022. Iar MEAT ar fi trebuit să vină, două luni mai târziu, cu un proiect de ordin prin care să aprobe schema de minimis aferentă. Totuși, acest lucru s-a întâmplat abia acum.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet