PREIMM a fost lansat în 2014 (HG 1.065/2010) și, până la jumătatea anului 2019, când implementarea sa a fost încheiată, a răspuns unui deficit de credite pe piața financiară prin acordarea de credite de investiții pentru sprijinirea dezvoltării și creșterii competitivității IMM-urilor din opt domenii prioritare, printre care turism și producție. MAT estimează că sumele acordate sub forma creditelor pentru investiții vor fi rambursate integral de către beneficiarii PREIMM până la 30 iunie 2026.
Astfel, ceea ce a stabilit Guvernul prin Ordonanța de urgență 9/2022, publicată aseară în Monitorul Oficial, este ca sumele rambursate de beneficiarii creditelor din cadrul PREIMM să fie utilizate pentru a finanța programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor. Programul respectiv se va concretiza printr-o schemă de ajutor de minimis ale cărei detalii vor fi emise prin ordin al MAT în următoarele două luni (până pe 18 aprilie 2022).
„Adoptarea prezentei ordonanțe va permite implementarea de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a programului de sprijinire a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din România, în scopul redresării și relansării economice a acestora, în contextul crizei generate de răspândirea pandemiei COVID-19”, scria în nota de fundamentare ce a însoțit OUG 9/2022 în forma sa de proiect.
Principalul avantaj al măsurii este facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-urile afectate de criza coronavirusului, în vederea continuării activității lor și a păstrării salariaților.
Atenție! Deși ordonanța este deja în vigoare, detaliile ajutorului de minimis urmează să fie stabilite concret prin ordin al MAT. Înscrierile vor fi posibile doar după ce autoritățile anunță o perioadă concretă de înregistrare.
Comentarii articol (0)