„(3) Diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor prevăzute la alin. (1), aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, stinse prin orice modalitate prevăzută la art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.
(4) Termenul de prescripţie a dreptului de a cere restituirea pentru sumele prevăzute la alin. (3) începe să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede art. 1 din Legea nr. 72/2022, apărută azi în Monitorul Oficial și care intră duminică în vigoare.
Astfel, din 3 aprilie, Legea 72 aduce practic o nouă amnistie în peisajul fiscal român și o nouă rezolvare la problematica reîncadrării ca venituri de natură salarială a indemnizațiilor sau oricăror alte sume similare, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări. Amnistia vizează toată perioada 1 iulie 2015 - 3 aprilie 2022.
Spre deosebire de alte amnistii date în trecut, legiuitorul nu i-a mai uitat acum pe cei care deja au plătit acele impozite și contribuții în plus, rezultate ca urmare a reîncadrărilor făcute de Fisc.
Așadar, cei care au plătit deja sumele în plus au la dispoziție cinci ani să ceară banii înapoi de la stat - plată, compensare sau orice altă modalitate în care datoriile respective au fost stinse.
E vorba de termenul de prescripție de cinci ani din legea fiscală - așadar, de când intră în vigoare Legea nr. 72/2022, cei care au plătit datoriile fiscale respective au cinci ani să ceară de la organul fiscal banii înapoi.
„Spre deosebire de reglementările mai vechi din acest domeniu, dacă asemenea obligații fiscale au fost deja stinse de contribuabili, acestea vor fi supuse restituirii la cererea acestora, ce trebuie făcută în termen de maxim 5 ani de la data intrării în vigoare a noului act normativ, pentru a da expresie astfel principiul nediscriminării și echității. Intră astfel în sfera de aplicare a amnistiei chiar și obligațiile fiscale rezultate în urma reîncadrării indemnizațiilor sau orice alte sume de aceeași natură stabilite prin acte de impunere pentru care instanțele judecătorești au stabilit, prin hotărâri judecătorești definitive, că aceste sume sunt datorate bugetului de stat”, au explicat recent Dan Dascălu, Partener, coordonator Litigii fiscale și Dreptul Muncii, D&B David și Baias, și Mihail Boian, Partener Litigii fiscale, D&B David și Baias, într-o opinie pe tema recentei legi.
Cei interesați trebuie să mai aștepte însă puțin până să formuleze cererile de restituire, întrucât după intrarea în vigoare a legii, în cel mult 30 de zile, Fiscul ar trebui să emită un ordin cu procedura de aplicare a art. 1 din Legea nr. 72/2022.
„Deși proiectul de lege prevedea inițial o excepție potrivit căreia societățile în cazul cărora deciziile de impunere a unor sume suplimentare de plată au fost validate printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu puteau beneficia de amnistie, aceasta a fost eliminată în Camera Deputaților. Termenul de prescripție a dreptului de a solicita restituirea acestor sume este de cinci ani și începe să curgă de la data intrării în vigoare a noii legi. Ulterior împlinirii acestui termen, angajatorii nu vor mai putea beneficia de restituirea sumelor respective”, potrivit unei opinii remise azi redacției noastre de Elena Răileanu, Senior Manager, Deloitte România, Laura Epure, Senior Associate, și Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.