Cum se pot asigura profesioniștii pentru concediile și indemnizațiile medicale
În situația în care estimează venituri lunare de până într-un salariu minim brut pe țară (2.550 lei în 2022) sau venituri pentru tot anul 2022 de până în 30.600 lei, PFA-ul sau profesionistul poate beneficia de servicii medicale de stat doar dacă se asigură, în mod voluntar, la acest sistem. Această asigurare voluntară se face prin completarea declarației unice și plătind contribuția la sănătate de 10% din valoarea a șase salarii minime brute pe țară, respectiv 1.530 lei, dacă declarația unică este depusă până în data de 25 mai 2022.
Dacă declarația unică este depusă după 25 mai, calculul se face înmulțind lunile rămase din an cu salariul minim de 2.550 lei din care se achită cei 10% aferenți CASS. În ambele cazuri, plata contribuției trebuie să se facă o dată cu depunerea declarației unice.
Pentru PFA-urile care estimează că vor obține venituri de peste 2.550 lei pe lună/30.600 lei pe întreg anul 2022, cota de CASS se va calcula la valoarea estimată care depășește salariul minim brut.
După plata acestor contribuții la Fisc, este recomandat ca cei interesați să depună o declarație la casa de asigurări de sănătate de care aparțin cum că nu realizează venituri, chitanța de la organul fiscal (prin care să se dovedească plata contribuției) și o copie după buletin/cartea de identitate.
Simpla asigurare la sistemul public de sănătate nu le va da dreptul acestor profesioniști să primească și indemnizații de concedii medicale. Pentru a avea și acest beneficiu, cei interesați trebuie să încheie cu casa de asigurări de sănătate unde sunt luați în evidență un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații medicale, în baza declarației fiscale depuse în vederea plății CASS.
OUG 158/2005 prevede că această contribuție suplimentară - pentru concedii și indemnizații medicale - constă în plata lunară a 1% din venitul lunar, care nu poate fi mai mic de valoarea salariului minim brut și nici mai mare de trei salarii minim brute, cu excepția concediilor de maternitate.
Condițiile acordării concediul medical pentru îngrijirea pacientului oncologic
Dacă îndeplinește condițiile expuse mai sus, cel care are grijă de un bolnav de cancer va putea obține un concediu medical în limita a 45 zile calendaristice pe an. Indemnizația primită este egală cu cea primită de salariați, respectiv 85% din baza de calcul.
Baza de calcul pentru cei care se asigură facultativ pentru concediile medicale reprezintă:
- media veniturilor asigurate înscrise în contractul de asigurare din ultimele șase luni din cele 12 luni, însă indemnizația plătită nu poate depăși trei salarii minime brute;
- media veniturilor lunare asigurate în contractul de asigurare, dacă perioada este mai mică de șase luni, sau venitul lunar din prima lună de asigurare, după caz.
Pentru a putea primi indemnizația aferentă concediul medical primit, cei interesați vor transmite casei de asigurări de sănătate, până în data de cinci a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul, cererea-tip privind solicitarea indemnizației, precum și certificatul de concediu medical (atât foaia albă, cât și cea roz).
În cazul în care intervenția sau tratamentul pacientului oncologic au loc în afara țării, persoana asigurată va transmite casei de asigurări actele doveditoare traduse și autentificate, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în țară a bolnavului la casa de asigurări, aceasta fiind instituția care va elibera certificatul de concediu medical. Documentele vor putea fi trimise de casa de sănătate și pe suport hârtie sau în format electronic. Ulterior, asiguratul va începe procesul explicat mai sus prin care solicită acordarea indemnizației medicale.