În primul rând, trebuie știut că angajatorul nu are dreptul a refuza plata indemnizației unui astfel de concediu medical, dacă certificatul a fost depus în termenul legal (data de cinci a lunii următoare celei pentru care a fost acordat certificatul), salariatul are stagiul minim de asigurare prevăzut de OUG 158/2005 și are peste 18 ani. Totuși, există prevăzute în legislația concediilor medicale condițiile în care poate fi refuzată de un angajator plata unei indemnizații de concediu medical și le-am abordat în acest material.
Acestui tip de CM i se aplică stagiul minim de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acordă. Așa cum prevede OUG 158/2005, stagiul de asigurare se constituie din perioadele:
- pentru care s-a achitat contribuția asiguratorie pentru muncă;
- pentru care s-a achitat contribuția de concedii și indemnizații de către asigurator sau, după caz, de asigurat, respectiv de fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- perioada în care persoanele s-au asigurat voluntar la casa de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale;
- perioada în care au beneficiat de indemnizație de șomaj.
- asiguratul a beneficiat de concedii și indemnizații medicale potrivit OUG 158/2005;
- a beneficiat de pensie de invalitate;
- a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durată normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora cu examen de licență sau diplomă;
- s-a aflat în concediu de creștere a copilului sau de acomodare;
- a realizat stagii de asigurare într-un stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Elveția, lucru atestat prin formularul european privind totalizarea perioadelor de asigurare, document eliberat de instituția la care a fost asigurat anterior.
Indemnizația medicală plătită de angajator pentru acest tip de CM se decontează integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul brut al indemnizației ce trebuie plătit salariatul este de 85% din media veniturilor salariale brute din ultimele șase luni.
Pentru eliberarea unui astfel de CM, salariatul trebuie să primească din partea angajatorului o adeverință din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă, pentru îngrijirea copilului bolnav sau de risc maternal, după caz, avute în ultimele 12/24 de luni.
Notă: Acest tip de concediu medical nu afectează numărul total de zile de CM acordate într-un an pentru celalalte afecțiuni.
În plus, salariatului i se va cere, din partea medicului care va elibera CM-ul, și acordul pacientului oncologic de a fi însoțit de acesta la intervențiile sau tratamentele de specialitate. Modificările aduse normelor de aplicare ale OUG 158 stipulează că salariatul trebuie să aibă, pentru eliberarea certificatului, și o adeverință eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență însoțitorul.
Durata de acordare a concediului medical este de maximum 45 de zile calendaristice într-un interval de un an pentru un pacient oncologic. În situația nefericită în care salariatul trebuie să îngrijească mai mulți pacienți oncologici din familie, această limită se aplică fiecăruia dintre ei. Numărul de zile de CM se acordă pe codul numeric personal al pacientului oncologic.
Certificatul de concediu medical va fi acordat de medicul specialist al pacientului oncologic.
Acest tip de CM poate fi acordat și dacă salariatul însoțește pacientul oncologic pentru tratamente sau intervenții în afara țării. Astfel, în această situație, certificatul medical nu va mai fi eliberat de medicul specialist, ci de casa de sănătate la care angajatorul salariatului depune formularul D112, pe baza actelor doveditoare oferite de salariat, traduse și autentificate, depuse în maximum 15 zile de la întoarcerea în țară a pacientului oncologic. Ulterior, certificatul medical eliberat de casa de sănătate va fi transmis pe suport hârtie sau electronic atât salariatului, cât și angajatorului.
Comentarii articol (0)