Concediul medical pentru îngrijirea pacientului oncologic și adăugarea posibilității de acordare a concediului medical pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani carantinat sau izolat pentru boli infectocontagioase au fost introduse oficial în legislația concediilor medicale. Important de reținut este că aceste concedii medicale nu afectează numărul total de zile de concediu medical (CM) ce poate fi primite de un salariat pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru alte afecțiuni.
Normele de aplicare ale
OUG 158/2015 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăd o durată maximă de 183 de zile în intervalul unui an pentru concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă. Totodată, începând cu ziua a 91-a, concediul poate fi prelungit până la maximul de 183 de zile cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Din acest număr total nu se scad zilele petrecute în concedii medicale pentru tuberculoză, unele tipuri de arsuri (inclusiv perioada de recuperare), neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav sau cele pentru risc maternal.
În plus, așa cum reiese Ordinul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
nr. 1.166/217/2022, nici concediile medicale pentru îngrijirea pacientului oncologic și pentru supravegherea și îngrijirea copilului carantinat/izolat până la 18 ani nu vor diminua numărul zilelor de concediu medical acordate unui salariat pentru celelalte afecțiuni.
Concediul medical pentru îngrijirea pacientului oncologic are o durată maximă de 45 de zile calendaristice într-un an și o indemnizație de 85% din media veniturilor salariale din ultimele șase luni.
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav, categoria în care a fost introdusă și cel pentru
supravegherea și îngrijirea copilului de până în 18 ani carantinat/izolat pentru boli infectocontagioase, are o durată maximă tot de 45 zile calendaristice într-un an. În situația în care concediul medical se acordă pentru supravegherea și îngrijirea copilului carantinat/izolat, indemnizația este de 100% din media veniturilor ultimelor șase luni, însă dacă este acordat pentru îngrijirea copilului bolnav, în alte situații decât cele pentru boli infectocontagioase ce necesită carantină sau izolare, indemnizația este de 85% din media veniturilor. Numărul total de zile acordate pentru acest tip de CM poate fi prelungit până la maximum 90 de zile pe an,
în anumite condiții.
Ambele concedii medicale introduse în legislație
se acordă în limita de zile pe codul numeric personal al copilului sau al pacientului oncologic, potrivit ordinului comun ce privește
modificarea formularului de concediu medical ce va fi eliberat de-acum asiguraților.
În cazul ambelor tipuri de concedii medicale, indemnizația plătită de angajator se poate recupera în întregime de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, iar indemnizația se acordă doar dacă este îndeplinită condiția stagiului de asigurare de minim șase luni în ultimele 12 luni.
Din momentul în care se vor confrunta cu primul CM pentru îngrijirea pacientului oncologic, angajatorii vor trebui să țină și evidența acestor zile de CM, pe lângă cele pentru incapacitate temporară de muncă, pentru concediul medical de sarcină și lăuzie (126 de zile), pentru risc maternal (120 de zile), pentru îngrijirea copilului bolnav (45 de zile) și a situației eliberării certificatelor de CM acordate în continuare, pentru același episod de boală.
Această evidență va trebui să se regăsească și în adeverința eliberată salariatului atunci când acesta
o solicită pentru prezentarea ei medicului care eliberează certificatul de concediu medical.
Comentarii articol (0)