În primul rând, dacă salariatul nu îndeplinește stagiul complet de asigurare, angajatorul nu poate fi obligat să plătească indemnizația aferentă concediului medical primit de salariat. Stagiul minim de asigurare este, de regulă, de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii în care a fost eliberat conediul medical.
Pe lângă șase luni avute ca salariat, la respectivul angajator sau unul precedent, stagiul minim de asigurare în sistemul de sănătate se constituie și din perioadele în care:
- a avut un contract de asigurare voluntară în sistemul de sănătate public cu o casă de sănătate;
- a beneficiat de indemnizație de șomaj;
- s-a aflat în concediu medical;
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- s-a aflat în concediu de creștere a copilului sau de acomodare;
- a realizat stagii de asigurare într-un stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Elveția, lucru atestat prin formularul european privind totalizarea perioadelor de asigurare, document eliberat de instituția la care a fost asigurat anterior.
Există, totuși, o serie de situații în care nu este necesară îndeplinirea condiției stagiului minim de cotizare, respectiv pentru concediile medicale pentru carantină și izolare emise pentru boli infectocontagioase, cel de risc maternal și cel eliberat pentru accidentele de muncă.
O altă situație în care angajatorul are tot dreptul să respingă plata unei indemnizații medicale este dacă certificatul de concediu medical nu a fost completat corect sau nu are completate toate rubricile de către medicul care a eliberat/avizat respectivul certificat. În această situație, angajatorul își poate îndruma salariatul spre medicul care l-a eliberat pentru corectarea acestuia.
Dacă salariatul nu prezintă certificatul de concediu medical în termenele prevăzute de lege, respectiv data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul medical, angajatorul poate refuza în mod justificat plata indemnizației.
Util: Ce tipuri de concedii medicale se decontează integral de la stat
Legislația concediilor medicale prevede că o serie de certificate de concediu medical pot fi acordate retroactiv, însă dacă salariatul vine la angajatorul cu un certificat care nu se încadrează în excepțiile prevăzute de lege, poate să nu îi plătească acestuia indemnizația medicală.
Reamintim că certificatele de concediu medical care se pot elibera și la o dată ulterioară sunt cele:
- pentru sarcină și lăuzie;
- pentru perioada de internare în spital;
- pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
- situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
- în caz de carantină;
- pentru pacienții cu afecțiuni oncologice;
- în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, potrivit legii;
- în cazul unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Mai exact, în cazul situațiilor de incapacitate temporară de muncă concediul medical inițiat poate avea o durată maximă de patru zile calendaristice, dacă certificatul este eliberat de medicul de familie, sau 15 zile calendaristice, dacă este semnat de medicul de specialitate din ambulatoriu. Dacă, după finalizarea concediului inițial, incapacitatea temporară de muncă a salariatului se menține, în ciuda tratamentului urmat sau a investigațiilor efectuate, va putea fi eliberat un concediul medical în continuare în limita a șapte zile, dacă este semnat de medicul de familie, sau pentru maximum 30 de zile, dacă este eliberat de medicul de specialitate. Durata maximă a concediilor medicale pentru incapacitate de muncă eliberate de medicul de familie este de 28 de zile pe an, însă de 183 de zile, dacă certificatele sunt eliberate de mai mulți medici pe durata unui an calendaristic.
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă pentru 45 de zile calendaristice într-un an pentru un copil. Poate fi depășită această durată doar în anumite condiții, despre care am scris în acest articol.
Concediul de risc maternal se acordă pentru 120 de zile calendaristice într-un an, indiferent că este acordat integral sau fracționat.
Concediul de maternitate are 126 de zile calendaristice și cuprinde o perioada de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere.
Pentru a evita o eventuală respingere a decontării indemnizațiilor medicale plătite salariaților din partea casei de asigurări de sănătate de care aparține, este esențial pentru angajator să țină o evidență clară pentru fiecare salariat a fiecărui tip de concediu medical avut. Din vara anului trecut, lipsa unei evidențe a devenit sancționabilă cu o amendă între 3.500 și 6.000 lei.
Citește și: Depunerea simultană a concediului medical către toți angajatorii: Cine face verificările că salariatul s-a achitat de datorie?
Un alt motiv ce este considerat refuz justificat este reprezentat de "situațiile în care angajatorul constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale și amână plata cu cel mult 90 de zile ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul".
Reamintim că refuzul plății indemnizației de către angajator pentru motive care nu se regăsesc în situațiile prezentate mai sus sau din cauza faptului că își recuperează banii greu de la casele de sănătate este amendabil cu o sumă între 3.500 și 6.000 lei.
Comentarii articol (0)