ACCES GRATUIT
Depunerea simultană a concediului medical către toți angajatorii: Cine face verificările că salariatul s-a achitat de datorie?
Din luna august, salariatul care are mai mulți angajatori și care, aflat într-o perioadă pentru care a primit un concediu medical, nu predă tuturor certificatul medical, ci doar unuia dintre ei, riscă amenzi de până la 2.000 lei. Deoarece această verificare a depunerii certificatului către toți angajatorii nu poate fi făcută de firme, am transmis o solicitare Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a vedea ce instituție se ocupă cu această inspectare.
Articolul continuă mai jos
OUG 74/2021 a modificat de la 1 august OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și a introdus
o amendă special pentru salariații care nu predau certificatele medicale tuturor angajatorilor pe care îi au.
“Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoane la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angaajtor/angajatori a prezentat certficat/certificate de concediu medical”. Sancțiunea recent introdusă este de amendă de la 1.000 la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate.
Asta înseamnă că salariații care se află în concediu medical la unul dintre angajatori, în timp ce pentru altul/alții prestează activitate în continuare riscă să fie amendați și să returneze indemnizația primită sau chiar să nu le fie plătită.
Dar cine va face această verificare a predării certificatelor medicale? Potrivit unui răspuns transmis de CNAS redacției noastre, casele de asigurări de sănătate vor face această verificare, firmele angajatoare neavând niciun fel de obligație de a controla dacă salariatul lor, despre care știu că mai au și alt loc de muncă, a predat certificatul medical și la celălalt job.
“Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a verifica şi de a valida datele cuprinse în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, așa cum se prevede în art. 3 din Ordinul nr. 15/2018/1311/2017 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit răspunsului CNAS.
Conform prevederilor OUG 158/2005, salariații cu mai multe locuri de muncă pot primi indemnizația aferentă concediului medical emis de medicul curant doar de la angajatorii unde îndeplinesc stagiul minim de cotizare de șase luni din ultimele 12 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pentru fiecare loc de muncă.
Citește mai mult despre
concediu medical,
certificat de concediu medical,
concediu medical 2021,
concedii medicale,
concedii medicale salariati,
salariati,
indemnizatie concediu,
indemnizatie pentru concediul medical,
concediu de incapacitate temporara de munca,
incapacitate temporara de munca,
indemnizatie de incapacitate temporara de munca,
politia concediilor medicale
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)