ACCES PREMIUM
De ce premium?
Inspecții fiscale: Șase probleme mari identificate de ANAF în controalele terminate în primele două luni din 2022
În urma finalizării unor inspecții fiscale în lunile ianuarie și februarie 2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent un sumar al celor mai importante cazuri identificate la controale. Din acesta am extras șase mari probleme pe care inspectorii fiscali le-au găsit la firme și persoane fizice.
Articolul continuă mai jos
Sumarul cazurilor importante din
ianuarie și
februarie 2022 a fost publicat recent de Direcția Generală Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF.
1. Facilități fiscale aplicate greșit. O firmă care se ocupă de mecanică generală a aplicat greșit facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor pentru salariații săi, din moment ce codul CAEN al activității nu figurează pe lista celor vizate de respectivele taxe salariale reduse.
2. Avantaje salariale nedeclarate și netaxate. O firmă care se ocupă cu lucrări de construire a clădirilor a plătit chiria unor apartamente în care au stat gratuit salariații săi (locuințe de serviciu). În urma inspecției, cei de la ANAF au stabilit că e vorba de un avantaj de natură salarială pentru care trebuie declarate și plătite la stat taxe salariale.
3. Cheltuieli considerate deductibile, deși nu existau documente justificative. În cazul unei societăți care se ocupă cu comerțul cu amănuntul, cei de la ANAF au stabilit ca nedeductibile anumite cheltuieli cu servicii pentru care nu s-a putut prezenta o documentație care să justifice folosirea în scopul desfășurării activității economice.
4. Activitate economică desfășurată de o firmă străină, cu ajutorul unei firme românești, fără stabilirea unui sediu fix în România. O firmă din Belgia furnizează materii prime unei firme din România, aceasta din urmă ocupându-se de asamblarea de circuite și dispozitive electronice - activitate din care rezultă produse finite pe care firma din Belgia le vinde. După analiza inspectorilor fiscali s-a stabilit că, de fapt, firma belgiană dispune de un sediu fix în România, activitatea economică desfășurându-se în România, nu în Belgia, astfel că s-au stabilit sume suplimentare de plată.
5. Ignorarea depășirii plafonului de scutire de TVA. Un PFA care se ocupă cu comerțul cu amănuntul a ignorat faptul că a depășit plafonul de scutire de TVA (300.000 lei) și n-a făcut demersurile necesare pentru a deveni plătitor de TVA și a achita taxa la stat. Astfel, inspectorii ANAF au stabilit că PFA-ul trebuie să achite TVA-ul datorat pentru perioada în care exista această obligație.
6. Neplata contribuțiilor la pensii și sănătate. O întreprindere individuală care se ocupă cu comerțul cu amănuntul de îmbrăcăminte nu și-a declarat integral veniturile realizate pentru a evita depășirea plafonului legal (12 salarii minime brute pe țară) ce obligă la plata contribuțiilor de pensii și sănătate. Totodată, întreprinderea n-a declarat în totalitate obligațiile fiscale datorate pentru salariile plătite angajaților.
Citește mai mult despre
controale ANAF,
controale firme,
controale firme 2022,
controale PFA,
PFA,
intreprindere individuala,
activitati independente,
venituri independente,
inspectie fiscala,
inspectie fiscala persoane fizice,
inspectie fiscala persoane juridice,
spete din practica ANAF
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)