Acest cod CAEN este, într-adevăr, printre cele acoperite de facilitățile fiscale pentru construcții, ce sunt trecute în Codul fiscal. Însă, la o verificare atentă a documentației prezentate de firmă, inspectorii ANAF au ajuns la concluzia că activitatea acesteia nu se încadra în codul CAEN 2511.
„Din documentele verificate, s-a constatat că produsele livrate clienților nu reprezintă construcții metalice sau părți componente ale structurilor metalice definite la codul CAEN 2511, produsele realizate de societate nu sunt în legătură directă cu sectorul construcții definit la secțiunea F din CAEN”, scrie în raportul ANAF, fiind subliniat că, dacă voia să beneficieze de facilitățile fiscale, angajatorul trebuia să desfășoare efectiv activitatea declarată, nu doar să o aibă trecută „de formă” în actul constitutiv.
Ce riscă o firmă într-o asemenea situație? De principiu, recalcularea taxelor salariale și stabilirea obligației de a le plăti integral, nu în cuantum redus, la care se adaugă penalități. Informații mai multe despre taxele salariale reduse din construcții sunt aici (e vorba de scutirea de impozit pe venit și contribuția la sănătate și de plata unei contribuții reduse pentru pensii).
Alte probleme găsite de inspectorii ANAF la controalele terminate în luna martie:
- o firmă care a aplicat în mod greșit taxarea inversă pentru livrarea de deșeuri către o altă companie, în condițiile în care aceasta din urmă nu deținea cod de TVA (taxarea inversă este posibilă numai dacă ambii parteneri de afaceri sunt înregistrați în scopuri de TVA);
- o persoană fizică ce a vândut terenuri n-a plătit TVA la stat, deși prin suma încasată a depășit plafonul de scutire de 300.000 de lei și trebuia să declare și să achite TVA (după control, inspectorii ANAF i-au stabilit suma ce trebuie plătită la stat ca TVA);
- o persoană fizică ce a vândut părțile sociale deținute la o societate pe acțiuni nu și-a declarat veniturile și n-a achitat impozitul aferent acestora, în cotă de 10% (din moment ce veniturile din transferul drepturilor de proprietate asupra titlurilor de valoare se impozitează, inspectorii ANAF au calculat după verificări ce sumă trebuie plătită la stat).