Mecanismul fiscal al compensării ar putea fi extins din ianuarie 2023 pentru a permite „plata” taxelor salariale cu indemnizațiile de concediu medical pe care statul trebuie să le restituie angajatorilor, conform unui proiect de lege considerat adoptat tacit la Senat. Practic, în loc să aștepte luni de zile restituirea indemnizațiilor, angajatorii vor putea să le compenseze, prin intermediul declarației 112, cu taxele salariale pe care le au de plătit.
Proiectul de lege este considerat
adoptat tacit la Senat deoarece s-a depășit termenul în care trebuia dezbătut și votat (24 octombrie 2022), chestiune care urmează a fi constatată formal (probabil) la următoarea ședință plenară a senatorilor. Documentul mai trebuie adoptat, însă, și de Camera Deputaților pentru a ajunge să se aplice.
Concret, din ianuarie 2023, angajatorul va putea
să opteze pentru compensare prin înscrierea indemnizațiilor de concediu medical ca debite în declarația 112 (sub rezerva verificării ulterioare), cu precizarea că opțiunea restituirii sumelor va rămâne disponibilă în continuare pentru cine o preferă.
Atunci când optează pentru compensare, angajatorul va depune la casa de asigurări de sănătate anexa 1.1 a declarației 112, împreună cu documentele justificative ale concediilor medicale acordate, până la termenul formularului fiscal (data de 25 a lunii următoare).
Compensarea indemnizațiilor de concediu medical
se va putea face cu taxele salariale. Adică cu impozitul pe veniturile salariale, contribuția la sănătate, contribuția la pensii și contribuția asiguratorie pentru muncă.
„Pentru a răspunde problemei întârzierilor majore în decontul sumelor solicitate din Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și pentru a evita blocajele în activitatea economică a angajatorilor, propunem un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului (contribuția pentru muncă, impozitul pe salarii, contribuția de asigurări sociale de sănătate, contribuția de asigurări sociale) și sumele aferente concediilor medicale, conform OUG 158/2005”, scriu inițiatorii în expunerea de motive a propunerii de act normativ.
Noul mecanism va duce la eliminarea problemei actuale cu care se confruntă angajatorii, deoacere
solicitările de restituire au întârzieri destul de mari.
„Sumele aferente concediilor medicale pe care angajatorul dorește să le compenseze se vor înscrie în declarația 112 (...). Astfel, se vor evita întârzierile majore în decontul indemnizațiilor de concedii medicale către angajatori și, totodată, este și o măsură de eficientizare a mecanismelor de plată pentru angajator”, scriu inițiatorii, precizând că angajatorii
„așteaptă până la șase-opt luni decontul, uneori chiar și un an, în condițiile în care [în legislație] este prevăzut un termen de 60 de zile.”Important! Din proiect reiese că se va renunța la regula conform căreia angajatorul suportă din fonduri proprii indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical. Astfel, indemnizația va fi
suportată integral de stat încă din prima zi de concediu medical.
Îmbunătățiri și la mecanismul de restituire. În acest caz, proiectul prevede introducerea unui termen de 30 de zile, de la depunerea cererii de restituire, în care casa de asigurări de sănătate va emite o decizie pentru aprobarea sau respingerea la plată a sumelor solicitate. În lipsa emiterii unei decizii în acel termen, se va considera că cererea a fost aprobată tacit. Ulterior, sumele aprobate, inclusiv tacit, vor trebui achitate angajatorului până la data de 25 a lunii următoare aprobării, în caz contrar calculându-se automat dobânzi pentru orice plată cu întârziere. În cazul deciziilor de respingere, o să se prevadă că angajatorii vor putea formula direct o acțiune în instanță, fără a mai trebui să facă o plângere în prealabil.
În primele două luni din 2023, dacă proiectul va deveni lege, vor trebui actualizate normele metodologice ale OUG 158/2005, pentru a le adapta la introducerea modificărilor prezentate mai sus. În același timp, vor trebui actualizate declarația 112 și instrucțiunile sale de completare.
Atenție! Proiectul de lege se va aplica dacă este adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.