Angajatorii ar putea scăpa în curând de obligația de a suporta din fondurile proprii primele cinci zile din indemnizația aferentă concediului medical (CM) pentru incapacitate temporară de muncă, urmând ca întreaga sumă să fie decontată de către stat, potrivit unui proiect de lege ce se află în comisiile deputaților, cameră decizională.
Deputații din cadrul Comisiei de muncă și protecție socială i-au adăugat un amendament
proiectului de lege ce vizează aprobarea OUG 74/2021, care a adus o serie de modificări
OUG 158/2005 în materia
eliberării concediilor medicale, prin care indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se va suporta din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) din prima zi de incapacitate până la finalul ei.
Măsură a fost introdusă pentru a veni în sprijinul angajatorilor, potrivit motivării
deputaților din cadrul Comisiei de muncă.
În prezent, OUG 158/2005 prevede că indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de angajator din prima până într-a cincea zi de incapacitate, iar din ziua următoare și până la data încetării ei de către FNUASS.
Util: Ce tipuri de concedii medicale se decontează integral de la statDacă proiectul de lege va ajunge să fie votat în forma actuală, angajatorii vor scăpa de cheltuielile generate de suportarea primelor cinci zile de CM. Totuși, va rămâne valabilă regula suportării primelor trei zile din concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă provocată de un accident de muncă, deoarece acest proiect de lege nu vizează schimbarea
Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, care reglementează aceste CM-uri.
Însă chiar dacă indemnizația va fi suportată de stat, legislația concediilor medicale prevede că angajatorul este cel care achită indemnizația aferentă CM, urmând ca apoi să ceară decontarea acesteia de la casa teritorială de sănătate. Astfel, că problema decontărilor greoaie ale indemnizațiilor medicale nu va avea o rezolvare, cel puțin nu prin acest proiect de lege.
Pe de altă parte, la Senat a fost înregistrată în luna aprilie a acestui an o propunere legislativă prin care se dorește schimbarea mecanismului aferent decontărilor indemnizațiilor medicale. Mai exact, inițiatorii propun ca, din ianuarie 2023, angajatorii să poată opta pentru
compensarea taxelor salariale cu indemnizațiile de concediu medical pe care statul trebuie să le restituie angajatorilor. În prezent, propunerea legislativă se află încă la începutul parcursului din Parlament.
O altă propunere legislativă, ce se îndreaptă acum spre votul decisiv al deputaților, urmărește ca
angajatorul să fie obligat să plătească doar primele cinzi zile din primul concediu medical, dacă salariatul primește, pe durata a 30 de zile calendaristice, mai multe CM-uri pentru incapacitate temporară de muncă. Totuși, dacă proiectul de lege prezentat la începutul articolului va trece primul de votul deputaților, angajatorul va scăpa de această obligație.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. El trebuie să fie votat de deputați, promulgat de președintele statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)